Den offentlige opplysningstjeneste RUStelefonen skal gi brukere og pårørende svar på spørsmål om alkohol og narkotika. Alle som ringer eller besøker nettsiden skal være anonyme, men i april kunne hvem som helst finne opplysninger om IP-adressen til de besøkende. I tillegg kunne en lese hva folk har søkt på for å komme til nettsiden.

— Jeg kan vanskelig se at det er noen god grunn for å legge ut disse opplysningene. Det er spesielt problematisk for en rustjeneste. Med en IP-adresse kan en lett finne frem til personer og bedrifter som har besøkt siden, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

- Må en ha spesiell kompetanse eller tillatelse for å kunne spore opp personen bak en ip-adresse?

— Nei. Det er ikke så krevende å finne ut hvilken bedrift som bruker bestemte IP-adresser. Det gjelder også enkeltpersonforetak. Dessuten kan en finne frem til personer ved å sammenholde opplysninger fra ulike nettsider, sier Skåra.

Avsløres i søk

Skåra reagerer også på at søkeordene kan leses av andre.

— Hvis noen søker på rus og et navn, vil altså dette bli liggende.

Her er noen av søkene som har ledet til RUStelefonen denne måneden:

  • ”Hva sjer vis du bruker narkotika uner svangerskapet”
  • ”Min sønn er narkoman”
  • ”Hva har arbeidsgiver rett til å vite omstraff?”
  • ”Urinprøver hva slår subitex ut på”

- Viktig med anonymitet

RUStelefonen er en tjeneste for hele Norge som finansieres av Helsedirektoratet og driftes av Rusmiddeletaten i Oslo kommune.

— Det ble gjort en feil da vi skiftet server denne måneden. Dette innholdet skulle vært kryptert, men det ble ikke gjort, sier Anlaug Lia, informasjonssjef i Rusmiddeletaten i Oslo.

Nettopp for å sikre anonymiteten til brukerne er ikke disse opplysningene lagret sammen med kommunens nettsider, men ligger på en egen server.

— Jeg er veldig glad for at vi ble gjort oppmerksomme på dette. Vi tok umiddelbart kontakt med leverandøren for å få rettet feilen. At brukerne forblir anonyme, er veldig viktig for oss, sier Lia.

Hun presiserer at det ikke lå ute noen lenker på rustelefonen.no som førte folk til statistikklistene, men en kunne finne dem via en søkemotor.

Feilen er nå rettet opp, og innholdet er igjen kryptert.