Det var både bunader og lette dansetrinn på Eidsvolds Plass da Dixibandet fra Vik spilte opp. Det for å feire at tunnelen under Vikafjellet er kommet med i NTP, for første gnag.

— I dag er vi bare veldige glade, vi vil feire og takke alle som har jobbet for å nå dette målet, sa ordfører Marta Finden( Ap).

Bundaskledd samlet hun mange rundt seg på plassen foran Stortinget. Gladjazzen gjallet ut på Karl Johan. Turister spurte hva som var på gang, og oslofolk snudde seg, til dels smilende.

Politikk og musikk

Og her var alle like blide, enten de hadde rødt, blått, grønt eller gult partimerke på jakkeslaget. For alle partiene står sammen om å gi de 2.800 innbyggerne i Vik sikker helårsforbindelse over fjellet mot Voss. Etter en kamp som har pågått i 50 år.

Åtte mann og en kvinne utgjør Dixilandet, bandet som består av både avgåtte politikere og andre forståsegpåere, i følge ordfører Finden.

Og mange lot seg lokke ut fra Stortingssalen til den enkle markeringen, der det bare var gitt tilllatelse til å spille, ikke tale til forsamlingen. Tre tidligere samferdselsministre dukket og, og deltok i markeringen: Odde Einar Dørum (V), Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og Liv Signe Navarsete (Sp). Som sogning selv var hun svært glad, og delte raust klemmer til samfylkingene.

Lang dag mot milliarder

Inne i Stortinget startet maratondebatten om NTP klokken ni. 82 talere hadde tegnet seg, det er nesten annen hver representant - noe som fortelller at samferdsel engasjerer langt mer enn noe annet emne på Stortinget.

Et gjennomgående tema i dagens debatt var at opposisjonen mener regjeringen er for gniten, mens de rødgrønne spør om hvilken politikk de borgerlige vil føre om de tar over. Særlig spliden mellom Fremskrittspartiet og de tre andre ikkesosialistiske partiene har vært oppe, både når det gjelder pengebruk og bompengefinansiering.