BODIL GARVIKbodil.garvik@bt.no

— Jeg er kjempeglad for Senterpartiets vedtak! sier Torgeir Svinsaas Einum, som er nestleder Landsforeningen for Lesbisk og Homofil Frigjøring (LLH).

Han er ikke uventet godt fornøyd med at flertallet i Senterpartiet støtter homofile i adopsjonssaken, men han liker imidlertid Venstres formulering i adopsjonsspørsmålet bedre enn Senterpartiets:

— Venstre sier at man uavhengig av seksuell legning skal ha mulighet til å bli vurdert som foreldre. Det er nemlig ikke slik Valgerd Svarstad Haugland ser ut til å tro, at vedtaket går på at man automatisk skal få adoptere om man er homofil. Senterpartiets vedtak om adopsjon er både modig og fremtidsrettet, mener Svinsaas Einum, men han ser seg likevel nødt til å helle litt malurt i begeret:- Inkonsekvent og skuffende at man vedtar homofil rett til adopsjon, men ikke støtter regjeringens forslag om å åpne for homofile i kirkelige stillinger.

Ole D. Hagesæther, biskop i Bjørgvin, er ikke like fornøyd med Senterpartiets nye standpunkt i adopsjonsspørsmålet.

— Jeg har frarådet både stebarnsadopsjon og full rett til adopsjon for homofile, og støtter ikke Senterpartiets vedtak.

Biskopen ser likevel ingen grunn til å hisse seg opp over Senterpartiets vedtak: - Blir det et flertall på Stortinget, må jeg forholde meg til at samfunnet tar sine bestemmelser, men jeg har rett til å være uenig. Selv om han har frarådet homofil adopsjon i alminnelighet, nyanserer biskopen likevel mellom stebarnsadopsjon og full rett for homofile til å adoptere:

— Ved stebarnsadopsjon har barnet en tett livsbinding til en av foreldrene. I det andre tilfellet er det barn som skal etablere seg med nye foreldre. Der vil jeg klart råde til at barnet får en normalsituasjon, som er med mor og far.