I går ble det klart at den bergenske teknologibedriften blir værende i Bergen. Datainvest AS blir ny eier av Bergen Industriutvikling, hvis reelle verdi er datterselskapet Aanderaa Instruments AS.

Firmaet er tradisjonsrikt, lønnsomt og har en solid global markedsposisjon. Teknologifirmaet på Nesttun utvikler, produserer og selger instrumenter for meteorologiske og oseanografiske institusjoner over hele verden.

— En god mor

Firmaet, som ble etablert i Bergen i 1966, eksporterer 90 prosent av alt de lager. Bedriften har 75 ansatte lokalt, pluss tre på salgskontoret i USA. Etter å ha kommet seg over en tung kneik for noen år siden, har det de siste årene gått.

— Selv om detaljer gjenstår, er det i prinsippet oppnådd enighet om salg. Jeg er glad for at vi har funnet en vestlandsbedrift som god mor, sier Jan Einar Greve, styreformann i Bergen Industriutvikling AS.

— Bedriften har hele tiden vært på bergenske hender, og det har vært viktig for oss å finne en mor som bedriften kan ha glede av. Bedriften er teknologisk fremtredende, og derfor interessant å beholde i region vest, sier styreformann.

— Vi har hatt både amerikanske og tyske interessenter, men med utenlandske eiere er det jo tenkelig at den teknologiske utviklingen ville skjedd andre steder.

Hemmelig kjøpesum

Datainvest AS tar med seg mellom 90 og 100 prosent av aksjene i Bergen Industriutvikling, og dermed inntil 70 prosent av aksjene i Aanderaa Instruments.

— Vi mener å ha funnet en god industriell eier, en eier som ledelsen i Bergen Industriutvikling hilser velkommen. Både fordi Datainvest er norsk, med hovedkontor og tyngdepunkt i Bergen, og fordi de jobber med instrumentering.

— Og hvor mye betaler Datainvest for fornøyelsen?

— Summen er ikke offentlig. La oss si at eierne fant prisen om ikke akkurat god, så i hvert fall akseptabel. At vi aksepterte den aktuelle prisen, er fordi vi føler at det er en god ny eier. Det var et sentralt poeng at ny eier skulle drive med industriutvikling, sier Greve.

— Dere kunne med andre ord fått bedre betalt fra utlendingene?

— Antakelig, hvis man ville vente og arbeide videre med saken, sier Greve.

Kjøper egne aksjer

— Jo, takk, det har vært en interessant dag. Jeg er veldig fornøyd, det er mye potensial i Aanderaa, sier Asbjørn Birkeland, tidligere toppsjef i Nera og nå adm. dir. i Datainvest AS.

— Aanderaa har utmerket teknologi, godt grep om markedet, god kompetanse, altså mange kriterier som faller på plass. Bedrifter i dag må ha ambisjon om å være verdensledende i sitt marked, det har Aanderaa, sier han.

— Hva kan du si om kjøpesummen?

— I en god handel skal begge parter være litt fornøyd og litt misfornøyd.

Den største aksjonæren i Datainvest er investoren Svein Ove Strømmen. Nest største aksjonær er ingen annen enn Bergen Industriutvikling.

— Så vi får litt av våre egne aksjer også, sier Birkeland.

Aanderaa Instruments omsatte i fjor for 76,9 millioner kroner. På grunn av den sterke norske kronen hadde selskapet en liten nedgang i resultatet. Fjorårets overskudd før skatt var på 4,2 millioner, mot 7,0 millioner i 2002.