• Han sitter der som en liten unge, sier overlevende Magnus Håkonsen (18).

— Forrige gang jeg så ham, stod han og siktet på meg med et gevær. Det føles godt å ham i en situasjon der han er maktesløs, sier Magnus Håkonsen (18). Han overlevde terrorangrepet på Utøya, 22. juli i fjor.

18-åringen synes Breivik fremstod ynkelig i fengslingsmøtet.

— Han tror han er en militær kommandør, men sitter der som en hjelpeløs liten unge. Det er fint å få se ham i en situasjon der han ikke kan gjøre oss noe. Sist var det han som hadde makten ved hjelp av våpen. Nå er det han som har våpen rettet mot seg, sier Håkonsen.Håkonsen reddet seg bort fra Utøya ved å svømme i land. Håkonsen mener det ser ut som Breivik har forberedt seg for å så lagt frem mest mulig av sitt budskap under rettsmøtet.

- Kvasiintellektuell

— Han har gjort hjemmeleksen sin og vet hvordan han skal få lagt frem sitt budskap uten å bli klubbet ned av dommeren. Han fremstår som kvasiintellektuell. Jeg er ikke psykiater eller psykolog, men det er tydelig at dette er en gal manns ord mot det resten vet.

Før retten ble satt i dag, var det tilløp til amper stemning på tilhørerbenken da enkelte fotografer tok bilde av pårørende og overlevende. Håkonsen reagerte også på at de mange journalistene sperret utsikten.

— Vi som overlevde Utøya har kommet for å se det som skjer, i stedet for å lese om det på nettavisene. Da er det synd at enkelte pressefolk ikke tar hensyn og sperrer for oss. Noen fotograferte også tilhørerne, selv om vi ba dem om å la være og dommeren også ga beskjed. Det er disse få som oppfører seg dårlig som gir journalistene dårlig rykte, sier han.

Å være ti meter unna

18-åringen har selv klaget inn VGs bilder av rekonstruksjonen på Utøya inn for Pressens faglige utvalg.

Han beskriver det som en meget spesiell opplevelse å se Breivik under fengslingsmøtet.

— Det er en veldig spesiell situasjon, og det er mange følelser i sving. Det er ikke hver dag man er ti meter unna en massemorder.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte til tilhørerne da han kom inn.
HÅVARD BJELLAND