• Jeg holdt på å falle av stolen, så glad ble jeg. Sellafield-saken er den tøffeste kampen jeg har hatt som politiker, sier miljøvernminister Børge Brende til BT.

Statsråden fikk en god start på helgen i New York fredag kveld. Der mottok han en telefaks, undertegnet sin britiske kollega Margaret Beckett. Her kunngjorde hun at den britiske regjeringen ber eieren av Sellafield-anlegget om å innføre midlertidig stans i utslippene av det radioaktive stoffet technetium-99.

Brende kunne nesten ikke tro det var sant.

— Etter så mange tilbakeslag var dette en fantastisk melding å få, sier han til BT.

«Sjumilssteg»

Som BT skrev i går, gjelder den midlertidige utslippsstansen i ni måneder. I denne perioden skal British Nuclear Fuels Ltd (BNFL), som eier Sellafield, utrede en ny rense- og lagremetode som vil gjøre slutt på de radioaktive utslippene til havet. En av hovedårsakene til kuvendingen, er en ny rapport som konkluderer med at risikoen for lekkasje ved lagring av det radioaktive avfallet er mindre enn tidligere antatt.

Brende er snar med å understreke at det endelige slaget ennå ikke er vunnet.

— Men dette er en viktig delseier, et sjumilssteg i en sak som knapt har beveget seg de siste årene, sier han.

Klok av skade, etter gjentatte nedturer og løftebrudd, tør Brende likevel ikke å slippe jubelen helt løs.

Tøft press

— Vi har ikke fått bekreftet at BNFL faktisk vil imøtekomme henstillingen fra regjeringen. Men selskapet er statseid og Margaret Beckett er en av Tony Blairs mest erfarne og innflytelsesrike regjeringsmedlemmer, så det vil overraske meg om ikke forbudet trer i kraft. Men noen garanti har vi ennå ikke, sier Brende.

For en drøy måned siden var Brende langt nede etter et fullstendig resultatløst møte med sin britiske ministerkollega. Det endte med at Norge sendte en diplomatisk note til Storbritannia.

Brende angrer ikke på at han tok i bruk et så drastisk virkemiddel mot Norges gamle allierte og nabo i vest.

Den norske regjeringen har også truet med å følge Irlands eksempel, som alt har stevnet Storbritannia inn for FNs havrettsdomstol.

Usympatisk

— Er det den tøffe linjen som nå gir resultater?

— Diplomatisk protest og trussel om rettssak er sterke virkemidler som viser hvor alvorlig regjeringen ser på saken. Likevel tror jeg at den nære politiske dialogen faktisk har virket. Jeg har hele tiden hatt et godt personlig forhold til begge ministrene med ansvar for miljøpolitikken, Margaret Beckett og Michael Meacher. De er begge sympatiske personer, som har stått for en usympatisk politikk, sier Brende. Meacher ble for øvrig skiftet ut av statsminister Blair sist uke, og er erstattet av hvalfangstmotstanderen Elliot Morley.

I kommende uke møtes miljøvernministrene fra alle de europeiske kystnasjonene til møte i den såkalte OSPAR-kommisjonen. Brende tror ikke tidspunktet for det siste britiske utspillet er tilfeldig valgt.

— De gjør nok dette for å ta bort litt av trykket før ministermøtet. Ellers hadde de nok fått mye pepper i Bremen. Men jeg vet at dette har kostet min britiske kollega mye. Motkreftene er sterke, sier statsråden.

«Gjort mitt beste»

Brende sier han aldri har jobbet så mye med en politisk sak som kampen mot Sellafield-utslippene. Underveis har han vært fortvilet over å møte veggen.

— Dette er vel en stor personlig, politisk triumf?

— Jeg har gjort mitt aller beste og beholdt optimismen. Jeg har vurdert sjansene for å lykkes til 30-40 prosent, sier Brende, før han legger til:

— Mange har snakket om den store fallhøyden, at dette var et umulig prosjekt og at vi aldri kom til å lykkes. Derfor blir jeg så utrolig glad når vi får et gjennombrudd som dette. For dette er en viktig seier for den norske kystbefolkningen, for føre var-prinsippet, og prinsippet om at forurenser skal betale, sier miljøvernministeren, som i går fikk toppkarakteren 6 i BTs vurdering av regjeringsmedlemmene.

BRENDES TRIUMF: Etter mange nedturer og tilbakeslag i kampen mot de radioaktive utslippene fra Sellafield, innkasserte miljøvernminister Børge Brende i helgen sin hittil viktigste politiske seier.<br/> ARKIVFOTO: RICHARD SAGEN, ADRESSEAVISEN