Stortingspolitikerne hadde knapt gjort seg ferdig med påskeferien før de i går formiddag kastet seg inn i en heftig ordkrig om barnehagesatsingen. Flere av lederne i de fire opposisjonspartiene — de såkalte barnehagekameratene - braste sammen for åpen scene.

Det var Senterpartiets Åslaug Haga som pådrog seg vreden da hun advarte mot å gi skattefritak for barnehageplasser som er betalt av arbeidsgiver.

- Uproff og useriøs

Øystein Djupedal, SV, satte henne straks på plass og stemplet hennes opptreden som «uproff». «Senterpartiet har ingenting å tjene på å fremstå som en useriøs avtalepartner», sa Djupedal.

Siv Jensen, som er nestleder i Frp, prøver overfor Bergens Tidende å dysse ned det som skjedde:

— Det er ingen grunn til å overdrive Hagas utspill. Jeg oppfatter det bare som et desperat forsøk på å få litt oppmerksomhet. Enigheten mellom Frp, SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger fast, sier hun.

- Lar seg herse med

Samtidig med at det omstridte barnehageforliket likevel ser ut til å slå visse sprekker, gir Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen en sviende korreks til Jens Stoltenberg:

— Arbeiderpartiet har alltid vært det mest økonomisk edruelige blant disse partiene. Derfor er jeg overrasket over at Jens Stoltenberg kan være med på denne løssluppenheten som barnehageforliket innebærer, sier Nilsen til Bergens Tidende.

Han gjør også narr av Ap-lederen:

— Det er mildest talt en gåte at Arbeiderpartiet lar seg herse slik med av SV og Frp i denne saken. Det virker som om Jens Stoltenberg ikke var våken nok da han hengte seg på dette SV-initiativet. I den tiden som har gått, har Arbeiderpartiet bare latt seg drive med.

Nilsen mener dessuten at den politiske spennvidden i forliket er kunstig og altfor stor. Dette ble etter hans skjønn bekreftet til fulle da Åslaug Haga tok bladet fra munnen.

Svar på tiltale

Nestleder i Frp, Siv Jensen, gir gjennom BT kontant svar tilbake til Oddvard Nilsen:

— Dette har ikke Høyres parlamentariske leder noe med. Vi har forresten flere tilfeller der regjeringspartiene er blitt enig med SV. Det er ikke mer naturlig enn at vi og SV står sammen i denne saken, sier Jensen.

— Har dere noe å gi i forhandlinger med regjeringspartiene?

— Det får vi se på når vi setter oss sammen neste uke. Avtalen ligger fast, men det kan selvsagt være detaljer i stortingsmeldingen som vi kan forhandle om, fortsetter Siv Jensen.

For mye prestisje?

Høyres parlamentariske leder frykter imidlertid at det fra opposisjonens side er gått så mye prestisje i barnehageforliket at det kan bli vanskelig å finne nok handlingsrom til et brukbart kompromiss.

— Vi må ikke stelle oss slik at vi holder barnefamiliene for narr. Det er dessverre gitt altfor mange løfter som ikke er blitt innfridd opp gjennom årene. Slik jeg ser det er viktigste oppgave nå å sørge for full barnehagedekning. Med en makspris på 1500 kroner blir ikke det mulig. Taperne blir alle dem som ikke får barnehageplass. Det perspektivet må vi ikke miste av syne i denne debatten, formaner Oddvard Nilsen.

FØRSTEPRIORITET: Full barnehagedekning er viktigst, mener Høyres Oddvard Nilsen. Han synes dessuten det er en gåte at Arbeiderpartiet lar seg herse slik med av SV og Frp i denne saken.
Arkivfoto: Rune Sævig