Samferdselsbedriftene, kommunesektoren og sykehusene er blant hovedaktørene i Riksmeklingsmannens lange forsommerkø. Flere av de tyngste meklingene gjelder bedrifter med offentlig tilknytning, med NAVO som arbeidsgiverorganisasjon.

De fleste oppgjørene i privat sektor går derimot i mål uten mekling, med et markant unntak for hotellstreiken. Og mens hele statsoppgjøret ble løst gjennom forhandlinger, er det bare Akademikerne som unngår mekling med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Hardt i Posten

Vårens heteste tariffuker innledes mandag med sluttmekling mellom LO-forbundet Postkom og NAVO, som kan føre til poststreik fra tirsdag morgen. Her er klimaet rimkaldt foran innspurten.

Postkom mener at deres 20.000 medlemmer har fått et tilbud som vil bety en samlet lønnsnedgang på mer enn 100 millioner kroner.

— Tilbudet fra Posten ligger milevis fra det vi kan akseptere. Om «tilbudet» er seriøst ment, og vi forventer at motparten er seriøs, blir det konflikt, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til NTB. Han har karakterisert NAVOs strategi som forsøk på fagforeningsknusing.

Postkoms første streikeuttak omfatter 617 medlemmer, og vil blant annet ramme Postens kundebehandling og ekspedisjonen av pakkepost.

Stort bedre er ikke stemningen i oppgjøret for de NSB-ansatte, der NAVO skal mekle med både LO og YS. Her skjer innspurten onsdag kveld, med mulig jernbanestreik fra torsdag 16. mai.

Streik kan ramme både hovedselskapet NSB BA og datterselskapene Mantena, CargoNet, Flytoget og Ekspressgods. Omfang og opptrapping av en eventuell konflikt er ikke klar.

- Lite håp i NSB

Norsk Jernbaneforbund beskylder NSB og NAVO for å kreve mer arbeid for mindre lønn, og for å svekke vernet av fritiden.

— I forhandlingene har det vært et hav mellom partene. Vi går til mekling med lite håp om et resultat, sier forbundsleder Ove Dalsheim til Jernbanemanden. I likhet med Postkom beskylder Jernbaneforbundet NAVO for forsøk på å bryte ned fagforeningene i bedriftene som har forlatt det statlige tariffområdet.

Om kvelden 16. mai går fristen ut for meklingen mellom Handel og Kontor og Flyselskapenes Landsforening. Her er det varslet plassoppsigelse for 840 medlemmer iblant andre Braathens, SAS og Widerøe, men Handel og Kontor har sagt at flytrafikken på 17. mai ikke skal rammes.

Styrkeprøve i kommunene

Etter et pusterom i pinsen kommer styrkeprøven for de kommuneansatte, med meklingsfrist ved midnatt torsdag 23. mai. Meklingen omfatter medlemmene i LO, YS og Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO). Det skal mekles parallelt for de ansatte i Oslo kommune, som er eget tariffområde.

Et av NAVO-oppgjørene som er brakt i havn uten mekling, gjelder Norsk Journalistlags medlemmer i NRK. Men NRK trues likevel med streik fra tirsdag 29. mai. YS og LO i NRK brøt forhandlingene med NAVO etter å ha fått lavere lønnstilbud enn journalistene, og oppgjøret går til mekling.

På denne tiden kan det også ventes meklingsinnspurt for sykehussektoren, der både LO, YS og UHO brøt forhandlingene med NAVO tirsdag kveld. Riksmeklingsmannen ble orientert om bruddet onsdag. Da brøt også Norsk Journalistlag forhandlingene i trykt presse, digitale medier og lokal-TV.

(NTB)