– En gjeng med eksterne personer kom til mottaket og angrep en hel del beboere med slagvåpen. Noen måtte fraktes bort i ambulanser, mens mange er lettere skadd, sier mottaksleder Ole Morten Lyng til Dagbladet.no.

Politiet fikk melding om saken klokken 22.43.

– Meldingen gikk ut på at det dukket opp flere biler ved mottaket, og det var flere personer i hver bil. Disse personene var bevæpnet med jernstenger, og trolig også machetekniver, og de angrep beboerne på mottaket, opplyser operasjonsleder Alf Solstad i Østfold politidistrikt til NTB.

21 skadd Til sammen ble 21 personer skadd. Én av dem ble sendt til Ullevål universitetssykehus med kuttskader.

– Han hadde fått to store kutt i hodet. Tilstanden er stabil og mannen er våken, sa Solstad til NTB ved 6-tiden fredag morgen.

Sju andre ble sendt til sykehuset i Fredrikstad. Tilstanden deres var fredag morgen ukjent. 13 ble sendt til legevakten i Moss. Én av dem ble deretter sendt videre til Fredrikstad for behandling av rygg— og hodeskader.

– Det er en lett blanding av skader påført de øvrige tolv som ble sendt til Moss. Noen er i sjokk, andre har blitt forslått, og noen har fått brudd i ansiktet. Knivstikk er også blitt nevnt, samt hjernerystelse, sier Solstad.

Ikke norske Tidlig fredag morgen var tilstanden til de skadde fortsatt ukjent, og politiet jaktet med store styrker på gjerningsmennene.

– Gjerningsmennene var borte da vi kom til mottaket. Men vi har beslaglagt noen våpen som de kastet fra seg før de stakk av. Vi vet ikke hvem angriperne er, men de er ikke etnisk norske, sier Solstad.

Fredag får politiet en hektisk dag. Beboerne på mottaket snakker ikke norsk, og politiet må derfor skaffe tolker for å bistå under avhør. Solstad betegner dette som en betydelig jobb.

Tsjetsjenere Lyng sier til VG Nett at angriperne var flyktninger fra Tsjetsjenia.

– Bakgrunnen for dette skal ha vært en konflikt mellom kurdere ved mottaket og noen tsjetsjenere, som ble blåst voldsomt ut av proporsjoner, sier Lyng.

Hans inntrykk er at gjerningsmennene angrep vilkårlig før de forsvant fra stedet.

Transittmottaket har også tidligere vært åsted for utlendingers vrede. En gruppe tsjetsjenske asylsøkere påla de andre beboerne i mottaket å følge sharialover. Ingen på mottaket fikk gå i kortbukser, alle skulle be til Allah og tsjetsjenerne skulle gå først i matkøen, ifølge politiets egen rapport om hendelsen.

Siden da har det vært rolig på mottaket, men nå tror Lyng at han må leie inn eksterne vakter igjen.

Fordømmer SOS Rasisme opplyser i en pressemelding at organisasjonen fordømmer angrepet som fant sted torsdag kveld.

– En handling som dette er forkastelig og her har politiet en jobb å gjøre. SOS Rasisme mener likevel at det kunne vært unngått om forholdene var mer humane på norske asylmottak, sier Simon Strumse i SOS Rasismes flyktningutvalg.

Han mener myndighetene må på banen.

– SOS Rasisme mener denne hendelsen må tas som et tegn på at vi ikke lenger kan fortsette å stappe asylsøkere i altfor store mottak med for få ansatte og for dårlige tilbud. Det er helt essensielt at mennesker som kommer til landet får den oppfølgingen de har behov for, bosettes spredt og hjelpes raskt inn i arbeidslivet og det norske samfunnet. Det er det motsatte som skjer i dag, og nå merker vi konsekvensene, sier Strumse. (©NTB)