— Mannen ble stoppet i rutinekontroll da han kom av danskefergen klokken halv fire, opplyser vaktsjef Knut Inge Brandsvoll i Kristiansand regiontollsted.

— Vi fant reptilene på ham, det aller meste hadde han gjemt på kroppen, sier Brandsvoll til Fædrelandsvennen.

Da tollpersonalet skulle til å kroppsvisitere mannen, innrømmet han hva han hadde med seg inn i landet: 14 kongepytoner og ti leopardalbinogekkoer. I tillegg til reptilene hadde smugleren med seg en tarantell, som var det eneste krypdyret han hadde i boks.

- Ganske spesielt Brandsvoll vil ikke si hvor på kroppen mannen hadde gjemt reptilene.

— Alle reptilene var ganske små, og når de blir rullet sammen tar de ikke så mye plass, sier Brandsvoll.

- Dette er ikke dagligdags?

— Nei, det er det ikke, heldigvis. På landsbasis har vi en del slike beslag, men dette er ganske stort, og jeg kan ikke huske sist vi har opplevd noe liknende. Og at han hadde dem på seg er selvsagt også ganske spesielt. Slike dyr er lettere å gjemme i en bil, sier Brandsvoll.

Sjelden Han forteller at smuglingsforsøk av reptiler i denne skalaen først og fremst skjer på store flyplasser som Gardermoen.

— Her lokalt er det svært sjelden. Vi har nok beslaglagt samme mengden dyr tidligere, men da var det skilpadder, ikke slanger og gekkoer, sier Brandsvoll.

Reptilsmugleren er norsk statsborger, og er nå anmeldt til politiet. Reptiler er ulovlig i Norge, men tillatt i våre naboland.

— Mannen hevder selv at han har kjøpt reptilene i en butikk i Danmark og at han hadde tenkt å ha dem selv. Han virket levende opptatt av denne typen dyr. Noen synes tydeligvis dette er flotte skapninger. Jeg synes ikke det er koselige dyr, sier Brandsvoll.

Mattilsynet Reptilene ble hentet av redningsarbeider Terje Myrene i Falck og tatt med til lageret deres på Dalane.

— Her blir de over natten, så kontakter vi Mattilsynet i morgen, så får de avgjøre dyrenes skjebne. Dyreparken tar av og til imot reptiler, men de har jo en del fra før. Det spørs hvor sjeldne disse er, sier Myrene.

Selv synes han reptilene som han hentet i går er flotte dyr.

— Jeg henter reptiler kanskje et par ganger i året, men da er det stort sett snakk om ett eller to dyr. Jeg har aldri hentet så mange. Og slike gekkoer har jeg aldri sett, sier Myrene, og lar en av kongepytonene krype oppover armen.

Får mange reptil-tilbud - Vi får mange tilbud om reptiler i løpet av et år, men vi tar ikke imot så mange. Vi har ganske fullt i reptilavdelingen vår, men hvis det er spesielle ting som vi ikke har fra før, kan det være aktuelt, sier veterinær Gunn Holen Robstad i Kristiansand Dyrepark.

Utfordringen med å ta imot dyr er at de må gjennom karantene før de kan plasseres i utstillingen sammen med andre dyr.

— Og akkurat nå holder vi på å bygge ny karantene, sier Robstad.

Kongepyton er allerede representert i Dyreparken.

— Jeg regner med at vi får en henvendelse fra Mattilsynet i morgen, så får vi diskutere dette internt, sier Robstad.