Nesten alle som omkom etter stormingen av Dubrovka-teatret lørdag morgen, døde av gassforgiftning, sier russiske leger. — Av de 117 omkomne døde bare én av skuddskader, sier lederen av Moskvas helsekomité, Andrej Seltsovskij. En anestesilege som deltok på den samme pressekonferansen søndag kveld sa at gassen var det vanlige narkosemid-del.

Myndighetenes taushet ga fritt spillerom for spekulasjoner, blant annet om at det var nervegass. Russiske medier snakket med leger som mener det må ha nervegass. Men viseutenriksminister Vladimir Vasiljev avfeide alt lørdag disse meldingene, og sa at det dreide seg om en ellers ufarlig gass som fikk folk inne i teateret til å sovne.

Kritisk for 45

Gassen har uansett vært kraftig nok til å ta livet av over 100 mennesker i teateret, og kraftig nok til at 150 fortsatt lig-ger på intensivavdelinger, halvannet døgn etter at de ble utsatt for gassen. For 45 av de skadde var tilstanden søndag alvorlig, sa Seltsovskij. Totalt er 646 av over 800 menneskene som ble holdt fanget av tsjetsjenske opprørere i 57 timer, fortsatt på sykehus. Fire av de døde er skal være utenlandske kvinner i alderen 13 til 55 år fra Nederland, Kasakhstan, Hviterussland og Østerrike Det var 75 utlendinger i teatret.

Munnkurv

Fortvilte pårørende reiste søndag fra sykehus til sykehus for å lete etter savnede, men bare noen få slapp inn. De fleste fikk ikke vite om deres kjære var i live. Myndighetene forbød leger som tar hånd om de tidligere gislene å snakke med mediene og gi informasjon til pårø-rende. Først søndag ettermiddag ble skadde sluppet ut fra sykehusene, som er bevoktet av politi. Det kommer ikke ut aviser i Russland før mandag, og Kreml gjorde sitt beste for at nyhetsdekningen skulle gi et po-sitivt bilde av myndighetens håndtering av terroraksjonen. -Takk, Vladimir Putin, for at du reddet våre liv, sa et gis-sel på sendingene til de statlige kanalene Kanal En og Russland, som heller ikke stilte spørsmål ved gassen som krevde 116 menneskeliv. Det gjorde derimot den private kanalen NTV.

Kunne gått verre

Men mange var også lykkelige fordi deres slektninger var i live, og det var ingen storm av kritikk mot president Vla-dimir Putin på grunn av tapstallene. Mange sa at dramaet kunne ha endt langt verre. - Hvis man ikke hadde grepet så målrettet inn mot dem, kunne terroristene trolig i ro og fred ha satt planene sine ut i livet, sa en mann som var blitt befridd til nyhetsbyrået Interfax fra sin sykehusseng i Moskva. Gisseltakerne hadde med seg store mengder sprengstoff, og truet med å sprenge teateret.

Livredd gutt

En reporter fra nyhetsbyrået Interfax, Olga Tsjernak, var tilfeldigvis blant publikum på Dubrovka-teatret onsdag. Hun forteller at spenningen og desperasjonen var så høy natt til lørdag, at det sprakk for en livredd liten gutt, som kastet en flaske mot gisseltakerne og løp mot utgangen, mens han ropte «Mamma, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre». - De åpnet ild mot ham, men bommet og traff andre i stedet, sier Tsjernak til russisk TV fra sykehussengen. - De traff en gutt i øyet. Det var masse blod, og en jente ble truffet i siden. Hun mener at denne skytingen kan ha utløst stormingen av teatret. Elitesoldatene utenfor kan ha trodd at terroristene hadde begynt å skyte gisler, slike de hadde truet med. Dermed satte de i gang befrielsesaksjonen.

(NTB)