Kirke— og kulturminister Trond Giske (Ap) blir settestatsråd for Manuela Ramin-Osmundsen. Hvem som blir barneombud for neste periode, avgjøres først når en ny statsråd er utnevnt.

Før statsminister Jens Stoltenberg visste at nyansatte Ida Hjort Kraby ville trekke seg som barneombud, sa han torsdag at det blir opp til en ny barne- og likestillingsminister å vurdere ansettelsen.

Neste fredag

– Først skal vi finne en ny barne- og likestillingsminister og så gå igjennom og finne ut hvordan vi håndterer den ansettelsen som har funnet sted, sa statsministeren.

Kort tid etter ble det kjent at Kraby trakk seg. NTB får fredag opplyst hos Barne- og likestillingsdepartementet at Stoltenbergs uttalelse fremdeles står ved lag, og at en ny statsråd vil som en av sine første oppgaver måtte vurdere og gå igjennom ansettelsesprosessen som har funnet sted. Utover det ønsker ikke departementet å kommentere saken.

På TV 2s morgensending fredag opplyste Stoltenberg at kirke- og kulturminister Trond Giske blir settestatsråd for Manuela Ramin-Osmundsen. Ramin-Osmundsen trakk seg torsdag kveld som barne- og likestillingsminister etter bråket rundt utnevnelsen av nytt barneombud.

Den formelle utnevnelsen av ny barne- og likestillingsminister skjer trolig neste fredag.

Sterke kandidater

Anniken Huitfeldt, Helga Pedersen og Trine Lise Sundnes nevnes som sterke kandidater til jobben.

Huitfeldt er første nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og leder av Aps Kvinnenettverk. Som tidligere AUF-leder, ung kvinne og mor til tre barn, utdannet historiker og med bred politisk erfaring stiller hun sterkt.

Som forsker ved Fafo før hun ble valgt inn på Stortinget, har hun dessuten arbeidet med flere av de temaene som departementet jobber med, blant annet det globale ekteskapsmarkedet, barnearbeid og trafficking.

Men ifølge Aftenpostens kilder kan Huitfeldts sterke CV også bli hennes svakhet. Argumentene i så måte er at konsentrasjonen av makt i partiet blir enda sterkere enn i dag.

Dermed kan LO-sekretær Trine Lise Sundnes seile opp. Hun nevnes av flere som aktuell kandidat. På den annen side er det lenge siden LO hadde klippekort på en Ap-stol i regjeringen.

Avisen skriver at det ikke ligger an til endringer i regjeringen som involverer Senterpartiet og SV, men at det kan bli aktuelt med en minirokade av Ap-statsråder internt i regjeringen. Først og fremst kan det handle om å løfte partiets nestleder Helga Pedersen frem til et mer medieomtalt departement enn fisk og kyst.

Fredag vil en av de andre statsrådene bli midlertidig oppnevnt som barne- og likestillingsminister. Det er ventet at ny statsråd er på plass i løpet av neste uke.

Hvem bør bli ny barne- og likestillingsminister? Si din mening her.

HET KANDIDAT: Anniken Huitfeldt, som er leder av Aps kvinnenettverk, kan bli ny barne- og likestillingsminister. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND
HET KANDIDAT: Det kan bli aktuelt at nåværende fiskeri- og kystminister Helga Pedersen bytter departement og blir ny barne- og likestillingsminister.
Herskedal, Kjell