Stoltenbergs budskap ble godt mottatt på Farmasidagene 2005 i regi av Norsk Farmaceutisk Selskap. Statsministeren er styremedlem i Vaksinefondet som skal skaffe penger til vaksinering av barn i fattige land, og det er en av hans hjertesaker.

– Ett av fire barn blir ikke vaksinert for de vanligste barnesykdommene. Det er 25 millioner barn hvert år, og 10 prosent av dem dør av disse sykdommene. Det er alltid meningsløst når barn dør, men ekstra meningsløst hvis de dør av sykdommer som de kunne vært vaksinert mot, sa Stoltenberg.

Han vil ikke si hvor mye mer penger som blir satt av når regjeringen legger fram sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet 10. november:

– Men det vil bli en opptrapping, for vi skal sørge for at alle verdens barn blir vaksinert mot de enkleste sykdommer som meslinger, kikhoste, polio og kopper. Det er komplisert å bekjempe fattigdom og redusere barnedødelighet, men det å vaksinere barn er veldig enkelt og likevel gjør ikke verden det. Vi vet at vi kan få det til og vi ser allerede resultater, sier han til NTB.

GIR PENGER: Statsminister Jens Stoltenberg. FOTO: SCANPIX