ARILD M. JONASSEN

INGE D. HANSSEN

Etterforskerne ser ikke bort fra at ranet av «Skrik» og «Madonna» 22. august i fjor var en ren avledningsmanøver fra miljøet som står bak Nokas-ranet. Hensikten kan ha vært å tappe etterforskningen i Stavanger for ressurser ved å la politiet i Oslo få et spektakulært kunsttyveri å arbeide med.

Pågripelsene av David Aleksander Toska og Ridvan Halimi kan derfor gi etterforskningen av Munch-ranet et langt dytt fremover. Lederen for Oslo-politiets seksjon mot organisert kriminalitet, politiinspektør Iver Stensrud, peker på at personer i de ulike kriminelle nettverkene på Østlandet kjenner hverandre.

Biologiske spor i Audi

— Jeg vil derfor ikke utelukke at disse pågripelsene kan føre til en positiv utvikling av etterforskningen i Munch-saken, sier Stensrud til Aftenposten.

Mye tyder derfor på at politiets ransetterforskere nå puster Munch-tyvene i nakken og at flere personer i et bestemt kriminelt miljø i Oslo-området følges nøye. Disse personene har tilknytning til det profesjonelle ransmiljøet som står bak Nokas-ranet.

I Munch-saken har politiet gjort flere funn som kan felle eventuelle gjerningsmenn. Blant annet har ransmennene avsatt biologiske spor i fluktbilen, en Audi.

Finansierte 850 kilo hasj?

Arrestasjonen av Toska er et eksempel på hvor nær forbindelsen er mellom de ulike kriminelle nettverkene i Oslos underverden. Det er i dag ingen klare skillelinjer mellom de som begår ran, smugler narkotika og utøver annen vinningskriminalitet: De multikriminelle høster fortjeneste der den er å hente.

Den 28 år gamle nordmannen som ble arrestert sammen med Toska i Malaga har vært etterlyst internasjonalt siden i fjor. Han mistenkes for å være bakmann i en stor hasjliga som ble rullet opp i månedsskiftet november/desember i fjor - et drøyt halvår etter Nokas-ranet. To partier på til sammen 850 kilo hasj ble beslaglagt.

Politiet ser ikke bort fra at penger fra ranet i Stavanger kan ha finansiert hasjimporten.

— Det er interessant at de to pågripes sammen. Det er relevant å reise spørsmålet om deler av ransutbyttet er brukt til innkjøp av store hasjpartier, og det er noe politiet vil undersøke nærmere, sier politiinspektør Stensrud. Han anser 28-åringen for å være sentral i hasjsaken.

Tre «hjelpere» pågrepet

De kriminelles etterretningsnettverk arbeidet på høygir etter pågripelsen av Toska i går. En kilde sier til Aftenposten at personer knyttet til hasjsaken har vært i kontakt med Toska mens han har vært på flukt.

28-åringen er i motsetning til Toska ingen spesielt kjent mann i de kriminelle nettverkene. De siste årene har han i stor grad oppholdt seg i forskjellige land på kontinentet.

Natt til i går ble ytterligere tre nordmenn på 28, 30 og 40 år pågrepet i Amsterdam i forbindelse med Nokas-saken.

Politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt sier at de tre er venner av Toska og befinner seg i periferien av ransmiljøet på Østlandet.

De tre er siket for såkalt etterfølgende bistand; det vil si at de skal ha hjulpet Toska mens han har var på flukt. Politiet vil ikke si noe om hva denne bistanden har gått ut på.

(Aftenposten/Bergens Tidende)

<b>TATT:</b> Pågripelsen av David Aleksander Toska kan bidra til å oppklare også Munch-ranet, håper politiet.
Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad