— Skuffende, men dessverre ikke særlig overraskende, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Den dystre statistikken er utarbeidet av Norsk Respons på oppdrag fra Vesta Forsikring, og viser at det er unge menn med høy inntekt som er verstingene.

Unge rike menn verst

53 prosent av alle menn som er spurt, sier de gjerne snakker i mobiltelefon mens de kjører. 42 prosent av kvinnene svarer det samme.

Hele 70 prosent av synderne er under 30 år, mens 55 prosent av dem har inntekt på over 600.000.

— Politiet har øket håndhevingen av forbudet, og det er nok det mest effektive virkemiddelet, sier Øyen i Trygg Trafikk.

- Glemmer seg

Fungerende distriktleder i UP på Vestlandet, Arvid Flæte, bekrefter at politiet har skjerpet kontrollene av forbudet mot håndholdt mobil under bilkjøring.

— Vårt inntrykk er at dette er noe folk gjør i stress-situasjoner. Mange som blir stoppet, fortsetter mobilsamtalen også etter at de har stoppet bilen, så det er helt tydelig at folk glemmer forbudet når telefonen ringer, sier Flæte.

Glemsomheten svir godt i lommeboken. Blir du tatt med mobilen mot øret, får du et forenklet forelegg på 1300 kroner i fanget. Overtredelsen gir derimot ingen prikker på førerkortet.

Svir i lommeboken

Skadedirektør Anne Stine Mollestad i Vesta Forsikring forteller at brudd på mobilforbudet utgjør en fare både for bilistenes egen sikkerhet, og deres økonomi ved et skadeoppgjør.

— Å bryte lover og regler får konsekvenser. I så fall må den enkelte regne med å måtte betale en del av regningen selv, sier Mollestad.

Vesta håndterer om lag 50.000 trafikkskader hvert eneste år, og i mange av ulykkene kommer det frem at bilføreren har snakket i mobiltelefon. Mollestad er oppgitt over at så mange bilister ignorerer forbudet, til tross for at det til syvende og sist går ut over dem selv.

— Handsfree er både lett tilgjengelig, rimelig og enkelt å få innstallert. Det er -rart at folk ikke tar seg bryet, sier hun.