FNs jordbruksorganisasjon (FAO) har bedt alle medlemsland bidra med penger til økt internasjonal innsats mot den dødelige sykdommen. Norge varslet en bevilgning på 1 million dollar under en konferanse som pågår i Roma denne uka.

— Det må jobbes lokalt for å bli kvitt kildene til fugleinfluensa. Det viktigste for å hindre smitte til mennesker, er at utbredelsen av dyresykdommen stanses. Ondet må tas ved roten, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Han ser derfor for seg at pengene brukes i Asia.

- Flere må på banen

Pengene tas fra Utenriksdepartementets budsjett for humanitær bistand.

Undre konferansen i Roma har også andre land varslet bidrag til det internasjonale arbeidet mot fugleinfluensa. Men ikke mange nok, mener regjeringen.

— Kampen mot fugleinfluensa er et felles ansvar for alle land. Det er behov for at flere land kommer på banen enn hva som er tilfelle så langt, sier Riis-Johansen.

Det dødelige fugleviruset H5N1 ble påvist i et fjærkre som ble funnet dødt i Romania i forrige uke, opplyste Romanias landbruksdepartement mandag.

Viruset ble påvist i et laboratorium i Storbritannia.

- Reell fare

Det er for øvrig ikke rapportert om nye utbrudd av alvorlig fugleinfluensa i Europa de siste tre ukene.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet følger fremdeles utviklingen internasjonalt nøye.

— Det er fortsatt en reell fare for flere utbrudd av fugleinfluensa, men det jobbes nå godt i mange land med denne saken, sier Riis-Johansen.