Konsernsjef Axel Krogvig i Gilde tar meldingen om at smitten har krevd sitt første liv svært tungt. Samtidig ble fredag et niende barn lagt inn på Ullevål universitetssykehus med nyresvikt.

– Dette er en veldig alvorlig og trist situasjon, sier Krogvig til NTB.

Verste noensinne

Etter 2.250 prøver har Gilde ennå ikke funnet spor etter bakterien, men Krogvig nøler ikke med å kalle det som er skjedd som det verste han har vært med på i sin tid i Gilde.

– Men om dette er tungt for oss, er det mye tyngre for den familien som har mistet et barn og de andre familiene som er berørt av dette. Vi gjør alt vi kan for å bidra til at smittekilden kan bli funnet, sier Krogvig.

Opplysninger fra familien til 4-åringen kan ha brakt smittejegerne i Gilde ett skritt nærmere smittekilden. Den aktuelle pakken med kjøttdeig ble nemlig kjøpt 23. februar i en butikk på Lillehammer, og Gilde har dermed greid å spore kjøttdeigen tilbake til tre partier på en aktuell produksjonsdag.

4 tonn

De tre partiene utgjør til sammen 4 tonn kjøttdeig, som er en del av de 65 tonn Gilde sperret og trakk tilbake fra markedet da mistanken ble rettet mot kjøttdeigen fra slakteriet på Rudshøgda

– Det er lettere å angripe et parti på 4 tonn, enn ett på 65 tonn, sier direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat til NTB.

Gilde har bedt om, og fått, assistanse fra Mattilsynet i den intensiverte smittejakten, men vil fortsatt analysere prøver fra den øvrige kjøttdeigen som er trukket tilbake. Det er uklart om prøvene som er tatt til nå involverer de 4 tonnene. Ved siden av selve kjøttdeigen, vil Gilde også ta prøver i avskjær og annet fra den aktuelle produksjonsdagen.

– En kunde har også innlevert en pakke kjøttdeig kjøpt i den samme butikken som vi vil ta prøver av, sier Framstad.

Venter på svar

De første prøvene ble sendt til analyse fredag og det er ikke klart når de første svarene fra dem vil bli klare.

Gilde jobber også på spreng med manuelt å spore hvilke andre butikker som kan ha få levert kjøttdeig fra Rudshøgda den aktuelle produksjonsdagen.

– Å spore kjøttdeig bakover i produksjonskjeden er relativt enkelt, men det er vanskeligere å spore framover, sier Framstad.

Krogvig sier Gilde vil fortsette smittejakten så lenge Mattilsynet mener det er nødvendig.

– Vi fortsetter ufortrødent, enda sterkere. Det beste for alle involverte er at smittekilden blir funnet, sier Krogvig.

Han sier Gilde ikke har regnet på hvor mye smittejakten har og vil koste selskapet.

– Det er ikke viktig nå. Vi har gjort det vi kan til nå for å finne bakterien, og vil fortsette å gjøre det, sier Krogvig.