Politiet satte i gang etterforskning etter at det er framsatt påstander om kjøp og salg av stemmer under valget i Drammen. Sentralt i saken står Arbeiderpartiets Yousuf Gilani. Påstandene går ut på at noen skal ha tibudt personer i rusmiljøet i byen penger for å stemme på Ap og Gilani.

Etter at den innledende etterforskningen er gjennomført, konkluderer politiet med at det har foregått valgfusk.

— Gjennom vitneavhør mener vi å ha fått bekreftet at det har forekommet valgfusk. Vi jobber nå ut ifra at dette faktisk har skjedd, og føler at vi begynner å få god oversikt over saken, sier politistasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politistasjon til Aftenposten.no.

Ukjent omfang Han har ingen formening om hvor stort omfanget har vært, og han understreker at ingen formelt er siktet eller mistenkt i saken. Politiet håper på å ha en avklaring av saken klar i løpet av neste uke.

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) som også er leder av valgstyret i Drammen, ble fredag orientert av politiet. Han er sjokkert over det som er kommet fram i politiets foreløpige etterforskning.

— Det er ikke bare sterkt, det er kjempesterkt, sier ordføreren til NRK.

Men han understreker at det ikke er sikkert at jukset har så stort omfang at det er grunnlag for å kjenne valget ugyldig.

— Det blir det valgstyret som skal avgjøre. Det vi nå må finne ut, er om dette har vært av et slikt omfang at det faktisk har påvirket valgresultatet i Drammen. Selv om det som er avdekket er grovt, er det ikke sikkert at det har et slikt omfang at det er tilstrekkelig til å kjenne valget ugyldig. Dette må vi vurdere i samarbeid med departementet, sier ordføreren.

Bedt om å ta permisjon Drammen Arbeiderparti innkalte fredag til et møte hvor de diskuterte hendelsene i kjølvannet av valget. Og fredag kveld ble det kjent at lederen i Drammen Ap har bedt Yousuf Gilani om å ta permisjon etter beskyldningene om valgfusk, melder Drammens Tidende.

— Jeg har rådet Gilani til å ta permisjon fra alt partiarbeid inntil saken er ferdig etterforsket av politiet, men det er opp til ham selv om han vil følge mitt råd, sier leder Torgeir Micaelsen til Drammens Tidende fredag kveld.

I tillegg til dette, anmoder han Gilani om å ikke møte opp i bystyremøte førstkommende tirsdag, da valgresultatet i Drammen skal opp til endelig godkjennelse.

I STORM: Yousuf Gilani er blitt rådet til å ta permisjon fra alt partiarbeid inntil videre.
Solum, Stian Lysberg