• Jeg er redd og deprimert, sier Christer Tromsdal. I natt gikk han i dekning etter å ha blitt avslørt som politiinformant.

GARD STEIRO, RUNE CHRISTOPHERSEN og ARVID BERENTSEN

Han hevder at NRK har brutt en avtale om kildevern og at han nå befinner seg i livsfare.

— Jeg føler at NRK har misbrukt et tillitsforhold mellom meg og journalisten. Jeg er blitt et offer som risikerer livet, mens NRK-sjef Bernander bare risikerer straff i etterkant av programmet, sier Tromsdal til Aftenposten.

- Vådeskudd

Christer Tromsdal ble skutt i kneet på en parkeringsplass i Oslo i desember i fjor. Den gang hevdet finansmannen at han ble skutt på grunn av gammel gjeld. Torpedoen som skjøt hevdet det dreide seg om et vådeskudd.

— Min klient sier skuddet ikke gikk av med vilje, sa gjerningsmannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Ifølge gårsdagens Brennpunkt var Tromsdal på jobb for politiet da han ble angrepet. Politiet skal dessuten ha lydopptak av hele skyteepisoden.

Finansmannen skal ha blitt vervet som politiinformant da han angivelig ble kontaktet av torpedoen som senere skjøt ham. Mannen ønsket at Tromsdal skulle hvitvaske ransutbyttet fra Nokas.

I en hemmelig operasjon forsøkte politiet å finne de over 50 millionene som fortsatt er sporløst forsvunnet. Ifølge programmet skal Tromsdal i denne forbindelse ha truffet Nokas-tiltalte Ridvan Halimi i Tyskland. Hvis dette er riktig, vil det være drepende for Halimis forsøk på å bli frikjent i Stavanger tingrett.

- Ikke i fare

Flere av forsvarene i Nokas-saken reagere sterkt på innholdet i programmet. De har helt siden første rettsdag kjempet for å få innsyn i politiets hemmeligstemplede etterforskningsmateriale.

— Dokumentaren gir en pekepinn på at det finnes betydelig materiale vi forsvarere ikke har fått tilgang til.. Det blir en forferdelig uryddig prosess hvis fortsatt hemmelighold fører til at det ramler nye ting ut av skapet annenhver dag, sier Ridvan Halimis forsvarer, advokat Trygve Staff.

Han mener det er naturlig at statsadvokatene nå går i seg selv og gir forsvarerne alt etterforskningsmaterialet som finnes i saken.

Advokat John Christian Elden forsvarer både Nokas-tiltalte Erling Havnå og torpedoen som skjøt Christer Tromsdal. Han mener finansmannen ikke settes i fare som følge av dokumentaren.

— De som eventuelt skulle utgjøre noen trussel mot ham var jo kjent med dette på forhånd. Politiet har ikke forsøkt å beskytte Tromsdal, men seg selv og sine metoder. Dette har vært en helt uholdbar kampanje fra politiets side for å holde tilbake opplysninger.

I programmet kommer det frem at Eldens klient - torpedoen - skulle hvitvaske store deler av Nokas-utbyttet.

— Han reagerer på den måten politiet har fremstilt ham på. Han har bare en dom på 90 dagers fengsel, men politiet har kommet med en rekke påstander om narkotikatrafikk og andre ting for å få en kjennelse om telefonavlytting.

Aktor Tor Christian Carlsen ønsker ikke å svare på noen spørsmål om Christer Tromsdals rolle i ransetterforskningen.

— Jeg har ingen kommentar til Brennpunkts dokumentar.

— Hvilke konsekvenser vil programmet får for rettssaken?

— Det regner jeg med vi får et hint om i morgen tidlig, sa statsadvokaten sent i går kveld.