Det nytter derimot ikke å foreslå sitt eget navn, det må være navnet til en person som har gjort seg bemerket eller et stedsnavn. Og det skal være typisk norsk, melder Institutt for teoretisk astrofysikk.

Synes du Jan Petersen er en lysende stjerne på himmelen, så hjelper det likevel ikke å forslå hans navn. Personer som er kjent gjennom politiske, militære eller religiøse stillinger i løpet av de siste 100 årene blir ikke tatt med.

Ibsen og Nansen Foreslår du Ibsen eller Nansen, vinner du ikke konkurransen fordi det allerede er asteroider (steinblokker) som svever rundt med disse navnene, skriver Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo på sine nettsider. Instituttet er en av arrangørene av konkurransen.

Det er i alt tre asteroider som skal navngis. En av asteroidene er forbeholdt elever i den videregående skole, de andre to kan andre foreslå navn til. Vinneren fra den videregående skolen får en tur til romsenteret Cape Canaveral i Florida, USA, mens de to andre vinnerne får et diplom med en ekte meteorittstein.

— Siste sjanse

— Asteroider blir vanligvis gitt navn av astronomer. Nå kan det bli siste sjanse til å navngi en, for siden antallet asteroider har økt raskt de siste årene, er det mulig det bare gås over til å bruke et nummer på hver av dem, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Institutt for teoretisk astrofysikk til NTB.

Det var i 1801 den første asteroiden ble oppdaget. Fram til 1999 sto det 10.000 asteroider på lista, men i løpet av de siste to årene har tallet økt til 27.000. Dermed er det mange navnløse asteroider som svever rundt.

SISTE SJANSE: Dette kan være siste sjanse til å navngi en asteroide, for antallet asteroider har økt så raskt de siste årene at det er mulig at nye asteroider navngis ved å bruke et nummer.