PAAL KVAMME

Hjertet hamrer i technotakt, svetten pøser ut av porene akkompagnert av tung stønning og innbitte grimaser. Januar betyr geriljakrig mot dissende mager og slappe rumper.

Det er få som tjener så gode penger på nyttårsforsett som treningssentrene.

Kaloriene kan knapt ha skjønt hva som har skjedd. Fra et fredsommelig liv med akevitt og ribbefett blir stakkarene nå overfalt på det mest bestialske. Bakrusen fra nyttårsfeiringen har knapt fordunstet før kaloriene nå skal tortureres, stilles til vegg og henrettes, en etter en. Nå skal nyttårsforsettene iverksettes.

— Joda, vi merker godt at det nye året har begynt. Januar og februar og vår absolutte høysesong. Nå får vi 10-15 nye medlemmer hver dag, sier Marianne Bråten, daglig leder på S.A.T.S. i sentrum.

- Noen smørpakker om dagen - Det svis av noen smørpakker her hver dag, smiler Bråten, som regner med at ca. 500 mennesker var innom i løpet av gårsdagen.

For du er ikke akkurat ensom på treningsstudioet for tiden. Svettedampen står i taket, det smeller i garderobeskap og stønnes i badstuene, mens det tråkkes febrilsk på trappemaskinene. Fett og slappe muskler synger på siste verset, det lyser blått fra solarierom og rødt fra tråkkemaskiner. Som forteller hvor mange kalorier du nettopp har tatt livet av.

På sykkeltur med Harry Potter På treningssenteret i Lars Hilles gate er det knapt en ergometersykkel ledig. På første rekke i trimsykkeljungelen sitter Marianne Thorstenson og tråkker av gårde. Etter snart fire år her er det ikke juleflesket hun er i full gang med, men julepresangen. Med på sykkelturen er «Harry Potter og De Vises Sten».

— Morsom bok, det blir jo litt kjedelig å bare sykle, sier 26-åringen. Som egentlig er helst å se i aerobicsalen. Og trener opptil fire ganger i uken.

— Hvorfor? Jeg får så utrolig mye overskudd av det, sier Marianne Thorstenson og blar videre i julepresangen.

Fire gutter, seksti jenter I den store salen i kjelleren er det instruktør Kjetil Svåsand som har all makt. Tung, heftig techno holder slavene hans fast i en rytmisk massesuggesjon. 130 arrmer slynges i været mens fire svære høyttalere skriker «move your body», seksti jenter og fire gutter hopper og spretter så det blafrer i svette T-skjorter.

Også de andre treningsstudioene i Bergen og omegn merker stor pågang etter jul:

— Her er det fullt hus og stormende jubel nå, smiler Neil Keltie, daglig leder på Studio Active Laksevåg.

Og han har god grunn til å glise. I året vi nettopp har glidd ut av, solgte senteret hans hele 1100 medlemsskap i januar alene. Og det blir neppe mindre i år.

Dyrere å være sunn - Før jul er det veldig rolig, så begynner trøkket i romjulen. Spesielt mannfolkene trenger et spark i ræven for å komme seg i gang. Og sparket kommer svært ofte fra mannens bedre halvdel, sier Keltie.

Men det er ikke lengre så vanlig at nybegynnerne går for hardt ut og brenner seg ut.

— Folk begynner å skjønne at skippertak ikke er det lureste, så det blir mer og mer vanlig at man trener jevnt hele året, sier Neil Keltie.

Men at vi skal bli et sunnere folk, vil ikke regjeringen ikke ha noe av. Fra juli av kan det bli 24% dyrere å bli sunn, når våre folkevalgte vil momslegge trening.