Det mener lokale vilteksperter som Bergens Tidende har vært i kontakt med.

Viltforvalteren i Bergen kommune og viltforvalteren hos fylkesmannen i Hordaland avviser ikke at det kan ha vært en gaupe Brita Fosse Drivenes møtte på en skogsvei ved Birkelandsvannet i Fana.

— De siste årene har vi fått flere meldinger om at gaupe er blitt observert på Vestlandet, sier Harald Sandven, viltforvalter i Bergen kommune.

Men han har aldri hørt at noen har møtt den brungule villkatten så nær boliger som Fosse Drivenes mener hun gjorde.

Sky pus

Gaupen er meget sky og holder seg vanligvis langt unna mennesker. Men gaupe skal tidligere ha blitt observert både på Gullfjellet og områdene ovenfor Totland.

— Men så lenge det ikke blir meldt om at den gjør skade eller slår i hjel sauer, er det ikke grunn til å slå alarm, mener viltforvalterne.

Både Sandven og Tore Løne som er viltforvalter hos fylkesmannens miljøvernavdeling i Hordaland, understreker at gauper ikke er farlige for mennesker.

Rådyr er et attraktivt bytte for gaupen vinterstid. Den holder seg derfor ofte i områder hvor det overvintrer rådyr. I Hordaland har vi en rådyrbestand i Kvinnherad. Men der har vi ingen sikre gaupeobservasjoner. Har gaupe besøkt kystområdene på Vestlandet, er det mest sannsynlig en gaupe på tur, sier Løne.

Hørte «kattejammer»

I går fikk BT flere telefoner fra lesere som ønsket å fortelle om møter og observasjoner om det mystiske og myteomspunnete kattedyret.

Den ferskeste observasjonen kommer fra Jarle Rasmussen i Samanger.

Han bor på Løvskard på Årland. Klokka fire om natten for bare fem dager siden mener han at han hørte lyden av en gaupe i skogen ved huset hans.

— Det liknet kattejammer, men var en mye sterkere lyd, sier Rasmussen.

Han kan også fortelle at mye sau er forsvunnet i disse områdene siste to årene. Men det er aldri funnet spor som bekrefter at det er gaupe som har vært på ferde.

En annen som mener hun har sett gaupe i Fana, er Wenche Salthella. Hun mener bestemt hun så en gaupe i veiskråningen mellom Stend og Rådalen.

— Jeg kom kjørende fra Krokeide da jeg plutselig så et dyr i skråningen. Det liknet en katt, men var større og hadde mørke dusker i ørene. Jeg er sikker på det var en gaupe, sier hun.