Familien mener de urettmessig har blitt frarøvet retten til reindrift.

Konflikten går tilbake til 60-tallet, da Mikkel A. Gaup, skuespiller Mikkel Gaups bestefar og Nils Gaups far, mistet retten til å drive reindrift etter å ha flyttet mellom Nordland og Finnmark. Gaups etterkommere mener statens vedtak ble tatt på feil grunnlag, og nå vil de ha tilbake retten. I tillegg krever de erstatning på opptil 25 millioner kroner, skriver NRK.

– Det er vanskelig å fastsette et nøyaktig tap, men det er basert på et rimelig antall år for to generasjoners drift på Børgefjell, sier familiens advokat Anders Flatabø.

Regjeringsadvokaten mener det ikke er noe rettslig grunnlag for Gaup-familiens krav, noe de også ga uttrykk for i et brev tidligere i år.

– Vårt tilsvar vil ikke fravike fra svaret vi ga i april på varslingen om et mulig erstatningssøksmål, sier advokat Goud Helge Homme Fjellheim hos Regjeringsadvokaten.

Staten mener kravene er foreldet, og at Mikkel A. Gaup ved flere anledninger varslet at han ville ta opp igjen reindriften uten at dette skjedde. Homme Fjellheim jobber nå med tilsvaret på stevningen.