Flyet fra Thailand lander stødig på Oslo Lufthavn Gardermoen. Solbrune nordmenn i stadig feriemodus velter ut av flyet og inn i bagasjehallen. Noen av koffertene som kommer ut på bagasjebåndet er tyngre enn andre.

For det er ikke bare postkort eller suvenirer nordmenn handler på ferie, skriver Aftenposten. Politiet ved alle de største norske flyplassene har beslaglagt store mengder våpen så langt i år, og beslagene øker i ferieperiodene. På Gardermoen har de beslaglagt et helt arsenal av våpen nordmenn hver dag forsøker å ta med seg inn i landet. Noe som selvfølgelig er ulovlig.

Tatt i kontrollen

-Det er mange forskjellige våpen, som for eksempel batangkniver, samuraisverd, slåsshansker og kastestjerner. De fleste våpnene blir avdekket i sikkerhetskontroller, eller i forbindelse med andre type kontroller, sier Gunnar Habberstad, fungerende stasjonssjef ved Gardermoen politistasjon.

Å få med seg våpen på flyet er helt uproblematisk så lenge det er innsjekket bagasje. Da er det heller ingen trussel mot flysikkerheten.

— Mye av dette er jo gjenstander som mange kjøper og tar med seg hjem som suvenirer. De tenker ikke nødvendigvis å bruke dem til kriminelle handlinger. Men det er jo våpen, så det er forbudt å innføre, sier Habberstad.

I de fleste beslagene er det snakk om enkeltgjenstander. Veldig ofte blir sakene avgjort med et forelegg.

Kopier av skytevåpen

Også på Flesland i Bergen beslaglegges stadig våpen. Kopier av skytevåpen som kan bygges om, kniver, kastestjerner og elektrosjokkvåpen.

— Vi har innslag av alt, sier Guttorm Oppedal, politiførstebetjent i Fana.

Han sier våpnene ofte kjøpes i Thailand og at kontrollen trolig ikke er like streng der som i Norge ettersom våpnene kommer til Norge.

— Som regel er det tollkontrollen som avdekker og beslaglegger dette, sier Oppedal, som mener det i mange tilfeller ikke ligger hard kriminalitet bak innførselen.

Advarte i mediene

Gjennom flere år har tollvesenet i Tromsø beslaglagt mye våpen.

— Stort sett er det ungdom i 18-20-årsalderen som er blitt tatt med slike våpen i bagasjen. De har vært på reise i landene i tidligere Øst-Europa, blant annet Bulgaria, kjøpt og tatt med seg, sier Atle Joakimsen, regiondirektør for Tollregion Nord-Norge.

— Hva oppgir de som forklaring når de blir stoppet?

— Noen sier at det er suvenirer. En del gutter synes nok det er kjekt å vise kameratene sine kastestjerne. Men batongene og slåsshanskene har gjort oss mer urolige. De som er blitt tatt med det sier lite, forklarer Joakimsen.

Han mener norske ungdommer ofte blir pådyttet våpen av selgere blant annet i Bulgaria. I vår ble tollvesenet så bekymret for ungdommene som kom hjem med våpen og som ble anmeldt, at de sendte ut en advarsel i lokalmediene i nord.

— Etter at vi sendte ut advarselen, har vi knapt hatt beslag, sier Joakimsen.

Uskyldige suvenirer eller livsfarlige våpen? Diskuter saken her.

Aftenposten/Bergens Tidende

FLERE KILO: Et utvalg våpen beslaglagt på Gardermoen i år.
Nordby Carl Martin
SUVENIR: Kniv fra et av mange beslag på hovedflyplassen.
Nordby Carl Martin
SLÅSSHANSKE: Denne slåsshansken er én i den store mengden våpen som er beslaglagt på Gardermoen. Hver dag forsøker nordmenn å ta med seg våpen ulovlig inn i landet.
Nordby Carl Martin