Det oppsto i går full forvirring om Arbeiderpartiets standpunkt i gasskraftsaken. NRK meldte at partiets programkomité gikk inn for at nye gasskraftverk må ha CO2-håndtering.

Meldingen utløste et skred av oppglødde gratulasjonskommentarer fra miljøbevegelsen, og avskyreaksjoner fra Fremskrittspartiet.

Misvisende

I går sendte Arbeiderpartiet ut en pressemelding der de kunngjorde at «nyheten» var misvisende.

Partiet vil riktignok «legge til rette for at fremtidige utbyggere velger å ta i bruk CO2-håndtering».

— Men dette stilles ikke som krav verken for gitte eller fremtidige konsesjoner, heter det i pressemeldingen.

Denne klargjøringen kom etter at statsminister Kjell Magne Bondevik kalte Arbeiderpartiets «snuoperasjon» for gledelig, ikke minst på bakgrunn av partiets tidligere gasskraft-iver. Som kjent bidro Arbeiderpartiet til å felle den forrige Bondevik-regjeringen da Stortinget vedtok å bygge forurensende gasskraftverk for fem år siden.

Brennhet sak

Striden om gasskraftverkene er en brennende fakkel for Arbeiderpartiet foran høstens stortingsvalg. SV har gjort det klinkende klart at de ikke aksepterer gasskraftverk uten rensing. Programkomiteen i Ap forsøker nå å tekkes SV ved å lokke med tiltak som vil legge til rette for forurensningsfrie gasskraftverk i fremtiden.

Det vil Ap gjøre gjennom økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi. Partiet vil også legge til rette for CO2-håndtering på de stedene hvor det alt er gitt konsesjon for bygging av gasskraftverk, deriblant Kårstø.

— Det er jo allerede gitt konsesjoner for bygging av gasskraftverk. Med dette forslaget tror jeg at også disse vil få CO2-håndtering, hvis de blir bygget, uttalte Trond Giske i går.

I partiets programkomité tok AUFs Gry Larsen og Anniken Huitfeldt dissens, og sa blankt nei til forurensende gasskraft verk.

Rask omfavnelse

Før «gassnyheten» kokte vekk i kålen i går, rakk Ap å bli omfavnet av flere miljøorganisasjoner. Natur og Ungdom fastslo at selv de verste klimabøllene i Ap er i stand til å skjerpe seg. Fra Fremskrittspartiet ble partiet anklaget for å gamble med arbeidsplasser.

Næringsminister Børge Brende (H) uttalte til BT, før klargjøringen, at Arbeiderpartiet ikke er troverdig eller forutsigbar i gasskraftsaken.