Klokken 19.39 gikk gassalarmen på BBB-bygget på Haukeland universitetssykehus. En heliumsbeholder som befant seg i et laboratorium i syvende etasje begynte å lekke, og hele bygget ble evakuert.

— En 30-kilosflaske lekket. Men gasslekkasjen ble stengt av etter en knapp halvtime. Gassen i seg selv er ikke farlig, men den kunne gitt frostskader om noen kom for nær. Men i dette tilfellet er ingen personer er skadet, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Asbjørn Andersen.

Fikk gass på hånden

Det var postdoktor Frank Helle som varslet sikkerhetsavdelingen om den lekkende flasken. Han sto i rommet ved siden av og hørte en suselyd fra laboratoriet.

— Hånden min ble nedkjølt da jeg tok bak flasken for å kjenne hvor luften kom fra. Siden det var uvanlig kraftig susing fra flasken, ble jeg usikker på hvor stabil den var, og valgte å varsle sikkerhetsavdelingen ved sykehuset. De utløse alarmen og evakuere bygget, sier han til bt.no.

Helle, som driver med blodtrykksforskning på Haukeland, sier han ikke fikk noen skade på hånden, bare en liten nedkjøling.

— Det var heldigvis snakk om en lekkasje etter hovedtrykkventilen på flasken. Derfor var det ikke noen eksplosjonsfare i dette tilfellet, sier postdoktoren.

Gikk på taket

Da alarmen gikk tok noen av de ansatte seg ut på taket av bygget.

— Det var egentlig det verste stedet de kunne være, så vi fikk dem rask ned derfra, sier skadestedsleder Bård Tore Norheim.

— Heliumgass er lettere enn luft og stiger oppover, det er den samme gassen som brukes i gassballonger, forklarer vakthavende sjef i brannvesenet, Harald Skaalvik.

Gassen er ikke farlig, men kan forårsake frostskader når den strømmer ut av beholderen. Det var ikke fare for pasientene ved sykehuset. De andre bygningene på Haukeland ble ikke evakuert.

Se video

EVAKUERT: De som befant seg i BBB-bygget ble evakuert og samlet seg på trygg avstand til inngangen.
Rune Stølås
GASSALARM: Brannvesenet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt den lekkende flasken og bygget ble evakuert.
Rune Stølås
FORSKNING: Sikkerhetsavdelingen på Haukeland valgt å slå alarm i Bygg for biologiske basalfag (BBB-bygget) da de fikk melding om lekkasje fra en gassflaske.
Rune Stølås