Alle passasjerer i innenlands— og taxfreeområdet ble sendt ut av sikkerhetsvaktene fredag ettermiddag. Årsaken er at en kvinnelig passasjer med en Norwegian-flyging fra Riga kom seg bort i folkemengden og unngikk kontrollen som alle passasjerer fra land utenom Schengen må gjennom.

— Her er det fullt kaos og null informasjon, forteller Per Inge Hjertaker til bt.no ved 17-tiden.

Han skal til Bergen med et fly klokken 17.50. I stedet står han sammen med hundrevis av passasjerer og venter i avgangshallen.

— Sikkerhetskontrollen ble stengt. Dette er amatørenes lekeplass hver gang det skjer noe. Jeg reiser kolossalt mye. De klarer ikke å håndtere slike situasjoner, sier Hjertaker.

Til «outland»

Han forteller at det tok lang tid før passasjerene fikk informasjon over høyttalere.

— I begynnelsen bare ropte vaktene ut meldinger på dårlig engelsk. Alle som skulle til «outland» fikk beskjed om å følge dem, sier Hjertaker.

Ved 17.15-tiden ble passasjerer som skal reise utenlands geleidet gjennom sikkerhetskontrollen. Innenlandspassasjerene måtte vente i avgangshallen.

— Vi står fremdeles og venter, og har ikke fått beskjed om at flyene vil vente på oss, sier Hjertaker til bt.no ved 17.15-tiden.

Forpliktet til å stenge

– Evalueringen skyldes ingen trussel eller faresituasjon. Men vi er forpliktet til å stenge av deler av flyplassen når personer unndrar seg kontroll, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Flyet fra Riga ble parkert på innland, fordi det skulle ut på en innenriksrute i Norge. I slike tilfeller bli passasjerene kjørt i buss til området for ankomst fra land utenfor Schengen, for der å bli sjekket opp mot Schengens database over mistenkelige eller uønskede personer.

– Kvinnen gikk ikke ned i bussen sammen med de andre passasjerene, men kom seg opp på mesanin-nivået og ble borte blant andre ankommende passasjerer. Da har vi ikke noe annet valg enn å evakuere, sier Kobro.

Han synes ordningen med å parkere fly fra utland på innenlandsgater er håpløs og beklager forsinkelsene som oppsto fredag.

Etter halvannen time ble lufthavnen gjenåpnet. Da var store områder gjennomsøkt, uten at kvinnen ble funnet. Alle de evakuerte måtte gjennom sikkerhetskontrollen en gang til når området ble klarert.