— Vi troppstillitsvalgte vil be kongen og landet om unnskyldning for det som har vært et svik overfor vårt brorskap. Det er ikke tvil om at vårt oppdrag er å passe på kongen, kongehuset og landet. Vi er derfor svært lei for at enkelte har ødelagt den tillit og stolthet som Første Gardekompani og Hans Majestets Kongens Garde har å bære, sier korporal Fredrik Helland.

Han forteller at han ikke var alene om å reagere med vantro da han leste artikkelen i Dagbladet onsdag.

— Vi ble veldig lei oss da vi leste saken. Det er så mange som gjør en god jobb og veldig synd at dette skjer. Vi er et brorskap og det er veldig beklagelig overfor de vi har oppdrag for, sier Helland.

Ble avhørt

Mens flere soldater gjemte seg på do og under sengen for å unngå å bli innkalt da alarmen gikk, skal andre gardister ha klatret over gjerdet for å unngå å stille opp. Flere lot rett og slett som om de ikke hørte alarmen, skriver avisen.

Gardistene var ikke informert om at det skulle være en øvelse, og reagerte ikke som forventet da alarmen gikk.

— Det var gardister som gjemte seg under sengen, bekrefter major Roy Tore Ottesen, nestkommanderende i Hans Majestet Kongens Garde.

Han forteller at ledelsen har avdekket hvilke gardister som prøvde å lure seg unna, og at disse har blitt avhørt. Han understreker at dobbelt så mange soldater som det var behov for, stilte opp.

Hvilke konsekvenser dette vil få for de gardistene som ble tatt for unnasluntring, er ikke avgjort.

Dårlig omdømme

Garden har ansvaret for vaktberedskapen rundt kongefamilien. Slottet ønsker ikke å kommentere saken nå.

Korporal Fredrik Helland er uansett ikke i tvil om at oppførselen til medsoldatene har gitt ødelagt mye av Gardens rykte.

— Men vi skal vise gjennom vår jobb i tiden framover at vi er ordentlige og pliktoppfyllende, at vi er ekte gardister. Om den dagen kommer, så skal vi først og fremst være der for å beskytte vår konge og landet vårt, forsikrer Helland.