— Det har utviklet seg en ukultur der stortingspolitikere kommer opp med de utroligste historier for hvorfor en må ha de beste hoteller, flyseter og «lounger» på flyplassene, sier Per Olaf Lundteigen.

Han er ikke overrasket over fredagens BT-sak om klimatoppmøtet i Qatar i desember i fjor. Der fløy et stort flertall av den norske delegasjonen på businessklasse og bodde på fem stjerners hotell. Frps Per-Willy Amundsens billett kostet totalt 40.860 kroner - noe som er mer enn fem ganger dyrere enn den billigste billetten.

Totalt kostet flybillettene til de syv stortingsrepresentantene 285.000 kroner.

Eksempelets makt

— Jeg har reagert på dette i alle år. Det er en kultur som er svært kostbar, og som er et dårlig forbilde. Hvis ikke stortingspolitikere går foran som et godt eksempel er det naturlig at de statsansatte ser på lederne sine og forsøker å skaffe seg de samme godene selv. Det ligger i menneskets iboende natur.

- Har du tatt dette opp i Stortinget?

— Jeg har tatt det opp mange ganger i forskjellig sammenheng. Det er ikke kultur for å ha forståelse for det.

Sp-veteranen mener det i visse tilfeller kan være gode grunner for å fly business, men at dette misbrukes systematisk blant våre folkevalgte.

Les statens egne regler om flyreiser her.

- Fremmed kultur

— Hvis en har veldig stram tidsplan og skal rett i møte etter at en har landet så kan det være nødvendig. Men disse to argumentene blir brukt mye lenger enn det er saklig grunnlag for.

- Hvordan opplever du forskjellen mellom business og økonomi?

— Det er jo mer omsorg og du får bedre plass. Men det er en verden som en gårdbruker føler ganske fremmed. Jeg opptrer i gårdbrukeres tradisjon, sier Lundteigen.

Han mener bruken av dyre reisevaner har utviklet seg til det verre siden han første gang kom inn på Stortinget i 1993.

— Det er mye jåleri. Hvis ikke alt er helt på stell så er det sterk kritikk med en gang. Det er en fremmed kultur for meg. En må være mer robust, tåle å gå sulten en time ekstra, tåle å sitte trangt. Det er livet for folk flest.

— Men en har vel så mye penger i staten at dette forbruket merkes ikke. Når du har god råd så sløser du.

Ikke hørt fra Lundteigen

Per-Kristian Foss (H) i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité er ikke overrasket over at stortingspolitikerne også reiste på businessklasse.

— Det som ofte skjer når stortingsrepresentanter reiser som en del av en stor politiker- og ekspertdelegasjon er at de blir innkvarter på samme hoteller som resten av delegasjonen. Det som skjer er at man ikke tenker så mye over prisnivået når man er langt borte, sier Foss, og legger til:

MODERASJON: Per-Kristian Foss i Høyre mener delegasjoner må utvise mer moderasjon når de reiser.
SCANPIX

— Generelt er det viktig å vise moderasjon i pengebruken i slike delegasjoner.

Når Foss blir presentert kritikken fra Lundteigen, svarer han:

— Jeg har sittet i presidentskapet i Stortinget i fire år nå, og jeg har aldri hørt noe fra Per Olaf Lundteigen.

Høyre-politikeren mener imidlertid det er greit med businessklasse på lange turer, for å være uthvilt og klar for arbeid når man kommer frem.

— Men det er viktig å vise moderasjon ved valg av hoteller.

- De andre organisasjonene som reiste ned dro på økonomi. De skulle vel jobbe de også?

— Ja. Men de som reiser for det offentlige har tross alt dette som en del av deres jobb.

Virker voldsomt

Bjørnar Moxnes i Rødt reagerer også på billettprisene byråkrater og politikere unnet seg til Doha.

— Det er veldig bra om NGO-ene ikke reiste business. Også stortingsrepresentantene burde klare seg med økonomiklasse. De skal representere vanlige velgere, og da er det uheldig at de skal reise på denne måten.

Når han får høre om den voldsomt store delegasjonen fra Norge, som alle reiste på business, svarer han følgende:

— Det virker veldig voldsomt. Om resultatene sto i stil med mengden mennesker som ble sendt ned, så ville det vært lettere å forstår. Men det er lite som tyder på det.

Norge sendte totalt 59 delegater til klimatoppmøtet i Qatar, flere enn både Storbritannia og USA.