— Situasjonen er avklart og brannen er slukket, sier Ola Vaage, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til BT like før klokken 08.00.

En container med 10.000 liter flydrivstoff og diesel har stått i brann gjennom natten. Brannen ble meldt klokken 19.08 lørdag kveld. Skipet var da 70 nautiske mil vest for Florø. Om bord var 32 personer, deriblant tolv norske soldater.

Følg skipet på interaktivt kart!

— Nå skal skipet gå sørover mot Bergen, sier Ola Vaage ved HRS til BT.

Skipet er ventet inn rundt klokken 14.30 i dag.

Om bord er en spesialgruppe fra Bergen brannvesen som deltok i slukkingen i natt.

60.000 liter diesel

Skipet skulle frakte militært materiell fra Sørreisa i Tromsø og reiste derfra torsdag. I skipet var det blant annet 60.000 liter diesel. I tillegg skulle det frakte militært beltevogner og biler.

— Om bord er det seks containere, såkalte drivstofflak, med 10.000 liter diesel i hver, sier Ivar Moen, presse- og informasjonsansvrlig ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til BT.

Dette skriver Forsvaret i en pressemelding:

«Det er 301 kjøretøy(diverse patruljekjøretøy, diverse pansrede personellkjøretøy, beltevogner og lastevogner), 50 containere og 30 militære hengere om bord på frakteskipet. Det er ogsådrivstoff og løsammunisjon ombord.Det er kun en stridsvogn om bord i skipet.Materiellet tilhører avdelinger i Brigade Nord.»

— Løsammunisjonen er både til håndvåpen, og til avdelingsvåpen som mitraljøser og maskingeværer. Det er også drivstoffcontainere om bord. Drivstoffet og løsammunisjonen er lagret i god avstand til hverandre, sa Moen lørdag.

Soldatene om bord var teknisk personell og sikkerhetsfolk, både befaler og menige.

— De er godt ivaretatt, sier Moen.

Rederiet takker

Søndag morge opplyste rederiet DFDS at skipet fikk los om bord og ville sette kurs mot Bergen. Da startet også undersøkelsene av brannårsaken.

— Vi vil takke de norske redningstjenester for den omfattende og effektive hjælpeinnsats, og vi gleder oss over at ingen om bord er kommet til skade, opplyser Gert Jakobsen i DFDS i en pressemelding.

Lørdag kveld ble det gjort forsøk på å evakuere de tolv soldatene fra skipet. Forsøket måtte avbrytes, fordi været var for dårlig.

Skipet gikk deretter mot Bergen, mens det fremdeles brant om bord. Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) meldte da at brannen var begrenset og under kontroll.

— Mannskapet er i så god form at det ikke er behov for noen spesiell helsesjekk når de kommer til Bergen, sier Vaage til NTB.

BRANN: Det er meldt om brann i dette skipet som befinner seg utenfor Florø på veg til Bergen.
DFDS

— Brann i lasten

De tolv norske soldatene om bord var på vei fra Nord-Norge til en militær øvelse som skal pågå frem til 23. november i bergensområdet.

Informasjonsdirektør Gert Jakobsen i DFDS opplyser at brannen startet foran på øverste dekk, i lasten.

Til tross for intenst arbeid for å slukke flammene, slet mannskapet med å få kontroll.

— «Stril Polar» sprøyter slukkemidler over skipet. Tilbakemeldingen er at brannen ikke sprer seg, men brannen minsker heller ikke vesentlig. I tillegg brenner det under dekk, opplyste redningsleder John Sjursjø.

Mannskapet på 32 er fortsatt om bord.

— Vi har valgt å ikke gå til kai mens det brenner om bord. Det ville vært for stor risiko å gå til land med en så stor båt som brenner. Den kommer ikke til å gå til kai før situasjonen er under kontroll, sa Sjursjø.

Skipet skulle etter planen ankomme Bergen søndag klokken ti. Rundt 3200 soldater deltar i øvelsen, i tillegg til fartøy og personell fra allierte land som Danmark, Tyskland og Sveits. Drammen og Sørreisa har vært utskipningshavner.

Ett av momentene i øvelsen er å flytte store mengder tungt militært materiell med sivile skip.

bt.no følger saken.