ERLEND FRAFJORD og ARVID BERENTSEN

Ligalederen Naser Dzeljilji ble avhørt i Göteborg dagen etter Nokas-ranet. Samtidig ble tiltalte Ikmet Kodzadziku pågrepet sammen med to andre svenskalbanere. Dzeljilji ble sluppet fri like etter avhøret, og har siden vært forsvunnet fra Sverige.

Ranspengene

Etter det BT kjenner til, har det vært drevet etterforskning for å avdekke om Naser Dzeljilji kan ha hatt befatning med deler av de 50 millioner kronene som fortsatt er forsvunnet.

Nokas-etterforskerne undersøker om det var en sammenheng mellom Dzeljiljis forsvinning og ranstiltalte Ridvan Halimis flukt til Kosovo.

Politiet mener Halimi er bindeleddet mellom Albanerligaen og den norske delen av ranslaget. Ifølge politiforklaringen til en av Halimis kamerater, reiste de to sammen til Sverige for å delta i begravelsen til en av Naser Dzeljiljis slektninger. Datoen var 1. april 2004 — fire dager før ranet.

- Halimi livvakt

I et brev som aktorene i Nokas-rettssaken tidligere i år sendte til juridiske myndigheter i Kosovo, går det frem at politiet mistenker Halimi for å ha fraktet store deler av det forsvunne ransutbyttet til Kosovo. 26-åringen ble pågrepet av FN-styrker ved Mitrovica lørdag 2. april i år.

Ridvan Halimi bodde i en lang periode i Göteborg, og havnet angivelig raskt i albanerligaens indre kjerne. Blant annet skal han ha fungert som livvakt for gangsterkongen.

Også Jusuf Hani knyttes til den beryktede ligaen. Hani er fortsatt på rømmen og vil bli tiltalt for Nokas-ranet hvis han blir funnet. Han er i svenske medier betegnet som en av Nasers tidligere «leiesoldater».

Kontrollerer herointrafikk

Stavanger-politiet ble raskt klar over at Jusuf Hani og Ikmet Kodzadziku hadde bodd på Scandic Hotel i Stavanger like før ranet. Etterforskningen har avdekket at Kodzadziku snakket med Naser Dzeljilji fra romtelefonen på Scandic.

Hani og Kodzadziku forsvant raskt fra Stavanger etter ranet. Kort tid etter ranet ble kameratene stanset i en politisperring, men sluppet videre. Neste dag ble Kodzadziku pågrepet i Göteborg.

Politiet hevder at Dzeljilji og hans krets har kontroll over store deler av den betydelige herointrafikken fra Balkan, via Sverige til Norge. Men i et av sine ytterst sjeldne intervjuer, med Göteborgs-Posten i april 2003, avviste Dzeljilji politiets mistanker:

— Har jeg noensinne blitt dømt i narkosaker? Aldri! Det finnes ingen liga.

Da VG snakket med Dzeljilji i april i fjor, like før han forsvant, sa han følgende:

— Jeg vet ikke noe om ranet i Stavanger. Har ingen anelse. Min feil er at jeg kjenner noen som er pågrepet for dette ranet.

Svensk politi har siktet Naser Dzeljilji for en rekke forhold; grovt heleri av biler, medvirkning til grovt ran, grovt bedrageri og grov mishandling.