DETTE BLE SAGT for lenge siden av en jakutisk sjaman. Er spådommen i ferd med å gå i oppfyllelse?

Klimaforsker Sergei Kirpotin sier at vi må lytte til folk som lever tett på naturen; de vet ofte mer enn forskerne. Så vi spør sjamanen Doranova Aleksjevna Zvoja (53). Hun henter styrke i naturen. Og så spiller hun munnharpe.

– For å jage dårlige tanker, sier hun. Hun har makt til slikt. Hun kan be naturen være barmhjertig med menneskene som lever i dag. Men hun kan ikke be for neste generasjon, heller ikke helbrede en syk klode.

– Naturen er forbannet på menneskene, alt som skjer nå er jo et resultat av at vi ikke har tatt vare på jorden slik vi burde, sier hun nøkternt. Men hun har altså bedt åndene om å spare verden for en stund. Og hun kan hjelpe mennesker på rett vei.

– Jeg kan være en veiviser, slår hun fast. – Ellers må man starte med barna. Dersom barn ikke lærer å verdsette naturen, er det lite håp.

OGSÅ LENGER SØR i Sibir merkes forandringene. Alyona Jevgenia Maryasova i Severobaikalsk sitter i ledelsen for Great Baikal Trail, som planlegger turstier rundt hele Baikalsjøen. Hun bekrefter at klimaet har vært merkelig også her ved nordenden av Baikal, som ligger på samme breddegrad som København.

– Vi er vant med en lang og ekstremt kald periode med minst 30 minusgrader. Ingen mennesker kan venne seg til kulden, så det er tøft for dem som bor her. De to siste vintrene har vært annerledes. Temperaturen har gått opp og ned fra 20–25 minusgrader og til null. Varmeperiodene gjorde at bjørner våknet midt på vinteren og kom ut av hiet, de trodde det var vår.

– Hva sier eldre mennesker, har de opplevd noe lignende tidligere?

– Ikke som jeg vet. Og når man daglig ser på TV om ekstremvær og uvanlig milde vintrer i Europa, får man inntrykk av at det er snakk om klimaendringer i en større sammenheng.