• Dette er et godt sted å være, sier Valborg Haugland (102). Hun og de to venninnene på 100 år stortrives på Gullstøltunet sykehjem i Bergen - byen som tar seg best av sine eldre.

Bergen må med rette kunne kalles «gamlebyen». Verken Oslo, Stavanger eller Trondheim har så mange eldre i forhold til folketallet. Ved årsskiftet var nesten hver 20. bergenser passert 80 år, mens en av åtte var over 67 år.

— Jeg liker godt å bli så gammel. Det er riktignok mye jeg ikke kan gjøre lenger, for eksempel reise eller dra av sted på egen hånd. Men jeg får stort sett hjelp til å bli kjørt dit jeg vil. Det setter jeg veldig pris på, forteller Kristine Lund, som fylte 100 år 16. januar.

La om hjemmehjelpen

Bergen er også den byen der de gamle har det best. Den høye andelen eldre gjør at byen nødvendigvis må bruke en større andel av kommunebudsjettet på pleie og omsorg enn de andre storbyene. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at byen også har mest å tilby sine eldre.

Helsebyråd Trude H. Drevland (H) mener en storstilt omlegging av hjemmehjelpsapparatet i 2004 er hovedgrunnen til at Bergen kommer godt ut.

— Det er ingen tvil om at vi nå bruker pengene på det vi skal bruke dem til, sier Drevland.

Bergen satser først og fremst på å hjelpe folk der de bor.

  • I fjor fikk nesten fire av ti innbyggere over 80 år helsetjenester eller praktisk bistand i hjemmet.
  • I Bergen fikk også tre av fire hjemmehjelp helt gratis. I de fleste andre kommuner må mottakere av hjemmehjelpstjenester betale en egenandel basert på årsinntekten.
  • I 2004 utgjorde egenandelen i Bergen bare 1200 kroner pr. hjemmehjelpsmottaker i gjennomsnitt. I Stavanger var snittet over 4000.Åtte av ti på enerom

De tre gamle damene på Gullstøltunet sykehjem synes Bergen kommune fortjener mye ros. Alle bodde hjemme til de var godt oppe i 90-årene. Nå nyter de omsorgen de får fra pleierne på sykehjemmet.

— Bergen tar godt vare på sine eldre, ja, smiler Valborg Haugland, den eldste blant de tre.

De tre venninnene setter stor pris på å ha enerom.

— Vi går på rommet og legger oss når vi vil, står opp når vi vil, og gjør stort sett som vi vil, supplerer Kristine Lund.

Hele åtte av ti eldre på sykehjem og institusjoner i Bergen, Stavanger og Trondheim bor på enerom. Men det er Stavanger som er best i klassen når det gjelder antall plasser på sykehjem og andre institusjoner. 18 prosent av siddisene over 80 år bodde på institusjon i fjor, mot 14 prosent i Trondheim.

Trondheim utmerker seg når det gjelder omsorgsboliger. Mens Stavanger tilbyr omsorgsbolig til en av 20 over 80 år, er andelen i Trondheim en av ti. Trondheim setter også av store ressurser på å aktivisere de eldste i byen. I fjor brukte kommunen 5600 kroner pr. innbygger over 67 år på slike aktiviteter. Det er tre ganger så mye som i Bergen.

- Gjelder å følge med

Men hva er hemmeligheten for å få et godt og langt liv? Vi spør ekspertene på Gullstøltunet sykehjem.

— Hemmeligheten? Nei, det vet jeg ikke. Jeg er selv like forundret, sier Valborg Haugland og smiler.

— Jeg aner ikke, jeg heller. Det gjelder vel bare å følge med. Jeg ser ikke så godt lenger, men jeg forsøker å følge med på nyhetene på fjernsynet likevel, sier Kristine Lund.

Etter en liten tenkepause kommer det fra Valborg:

— Vi skulle ha visst at dere skulle besøke oss litt tidligere, så kunne vi fått tid til å tenke oss om.

Sunde, Helge