— Da jeg var liten, ble det å kalle barnet sitt for Sofie regnet som en straff. Men det navnet er jo blitt veldig hot, sier Jørgen Ouren, rådgiver i Statistisk sentralbyrå og ansvarlig for navnestatistikken.

- Blir helt fra seg

Han tror at det er navnene som var populære på 1920-tallet som nå vil komme igjen.

— De navnene som kommer tilbake, er navn som har vært helt ute. Navnene som besteforeldrene våre okker seg over, vil bli populære. Og besteforeldrene vil bli helt fra seg. «Du kan jo ikke kalle barnet ditt for noe slikt, det er det jo bare gamle tanter som heter», tror Ouren mange nybakte foreldre vil få høre fra besteforeldregenerasjonen.

— Men fordi de som blir foreldre i dag ikke har møtt disse gamle tantene, har de ikke den samme assosiasjonen til navnet som besteforeldrene har.

Bibelnavn in

I dag er det jentenavn med a-ending og guttenavn fra Bibelen som er mest populære.

— Jentenavnene er korte og slutter på a, som Thea, Emma og Sara. De mest populære guttenavnene har rot i Bibelen, selv om det ikke har noe med Bibelen å gjøre. Det er navn som Mathias, Lukas og Noah.

I 2007 var William, Lucas, Elias, Hugo og Viktor de mest populære guttenavnene. For jentene var det Maja, Ella, Emma, Julia og Alice.

Ifølge Ouren kan vi se til Sverige for å finne ut hvilke navn som vil bli populære i Norge.

— Det er påfallende at populære navn i Sverige kommer hit etter noen år.

Men Ouren har et enda bedre råd om du er i tvil om hva barnet ditt skal hete.

— Spør hvilke navn besteforeldrene dine synes er helt forferdelige, så får du vite hvilke navn som blir populære.