Det viser en fersk rapport fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) Rapporten viser til erfaringer fra til sammen 21 homofile og lesbiske i alderen 59 til 82 år. Flere av dem har vært åpne om legningen sin i årevis, men velger likevel å gå inn i skapet igjen når de blir boende sammen med andre eldre. Det skriver Dagsavisen.

Homoaktivisten Kim Friele kjenner flere av dem.

— Selv en av grunnleggerne av forløperen til LLH, Det Norske Forbund av 1948, som var aktiv i homobevegelsen i 40 år, holdt legningen sin skjult da han kom på gamlehjem. Han orket ikke å kjempe på nytt mot fordommer samtidig som han slet med aldersproblemer, sier Freile til Dagsavisen.

Prosjektleder Christian Antoni Møllerop i LLH sier at svært mange eldre homofile er redde for å bli glemt og gjemt bort på institusjoner.

— Vi har mange eksempler på eldre homofile og lesbiske som sitter ensomme på institusjoner. De kan ha mistet vennenettverket, og har kanskje lite eller ingen kontakt med familien som følge av legningen sin, sier Møllerop til Dagsavisen.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, har forpliktet Oslo til å gjennomføre en handlingsplan mot diskriminering av lesbiske og homofile.

— Jeg holder enkeltpersoner i kommunen ansvarlige for at vi ser en endring til det bedre, både når det gjelder levekårene til eldre og yngre homofile, sier han.