Dronning Sonja, for anledningen iført kongeblå kjole og dronning Mauds perlediadem, ledsaget Portugals president Jorge Sampaio til bords til tonene av «Gammel jegermarsj».

Bak fulgte kronprins Haakon med fru Maria José Ritta ved sin side, og aller bakerst gikk prinsesse Märtha Louise alene, iført champagnefarget kjole med et lyst grått chiffonsjal over skuldrene. Kronprinsregenten var i Hærens gallauniform.

Ari Behn har som kjent ingen offisiell plass i kongehuset. Han gikk derfor til bords før den kongelige prosesjonen, ledsaget av kronprinsens adjutant Anders Flågen.

De kongelige var i anledning statsbesøket dekorert med Portgals høyeste utmerkelse — Dom Enrique-ordenen— oppkalt etter Henrik Sjøfareren. President Sampaio hadde Storkors av St. Olav.

Vakre bord

Bordene i Store spisesal var pyntet med lave blomsterdekorasjoner med blant annet gulhvite roser. På menyen sto grillet piggvar, rypebryst og hjortemedaljonger, ostetallerken og sjokoladeterrin.

De portugisiske æresgjestene satt ved hovedbordet mellom kronprins Haakon og dronning Sonja. Ved kronprinsens venstre side satt stortingspresident Jørgen Kosmo, og mellom ham og høyesterettsjustitiarius Tore Schei satt prinsesse Märtha Louise.

Dronningen hadde statsminister Kjell Magne Bondevik ved sin høyre side.

Kongeblå Erna

Erna Solberg hadde valgt blått antrekk for anledningen, ikke den lyse Høyre-blå, men skikkelig kongeblått som det sømmer seg en kommende partidronning.

Som vanlig var statsministerfruen Bjørg Bondevik blant de mest elegante av de kvinnelige gjestene, men det var også mange andre elegante antrekk å se.

De sivile mannlige gjestene var i kjole og hvitt for anledningen, og medlemmer av kringkastingsorkesteret spilte norsk og portugisisk musikk under gallamiddagen som avsluttet statsbesøkets første dag. Regentens tale

I sin første statsbesøkstale innledet kronprins Haakon med å ønske presidentparet hjertelig velkommen til Norge.

— Vi har lenge gledet oss til dette statsbesøket, og vi setter stor pris på å ha dere som våre gjester.

I talen tok han opp det gode forholdet mellom Portugal og Norge, han nevnte landenes felles trekk, blant annet kystkulturen og maritime interesser og han ønsket landet lykke til som vertskap under EM i fotball, som Norge dessverre ikke klarte å kvalifisere seg til.

Kronprinsen sa også at det er et paradoks at vi nordmenn må til Portugal for å lære om klippfiskens fortreffelighet.

— Men også vi er i ferd med å gjenoppdage klippfiskens muligheter og verdi. Til gjengjeld har dere lært å sette pris på norsk laks etter god norsk tilberedning og tradisjon.

Kronprinsen roste også president Sampaio for hans engasjement for å løse internasjonale konflikter og for arbeidet i FN-regi for bekjempelse av hiv/aids før han utbrakte en skål for de portugisiske gjestene.

HOLDT TALE: Kronprinsregenten snakket varmt om de norsk-portugisiske forbindelsene. ALLE FOTO: SCANPIX
STASELIG: Kronprins Haakon med fru Maria José Ritta ved sin side
ALENE: prinsesse Märtha Louise, iført champagnefarget kjole med et lyst grått chiffonsjal over skuldrene.
DRONNINGBLÅTT: Dronning Sonja, for anledningen iført kongeblå kjole og dronning Mauds perlediadem, ledsaget Portugals president Jorge Sampaio.