–T-banen i Oslo er det grelleste eksempelet på kollektivtilbudet i Norge. Flesteparten av vognene er fra 1957, og daglig må sporveisarbeidere plukke opp deler som har falt av togene. En av disse delene skal politikerne få som en påminnelse, sa Elin Lerum Boasson i Natur og Ungdom fra podiet på Eidsvolls plass.

Sammen med representanter for Studentenes Landsforbund, Norsk Studentunion og Elevorganisasjonen krever hun halv billettpris på buss, tog, trikk og T-bane, for studenter og ungdom under 25.

Krever ungdomsrabatt –Det er uhørt at våre besteforeldre får halv pris på bussreiser, når vi ikke får det. Ungdom og studenter har mindre å leve av enn minstepensjonister, og er helt avhengig av kollektivtrafikk, framholder Lerum Boasson.

Hun er lei politikere som ikke følger opp fete valgløfter om større overføringer til kollektivtrafikken. Nå krever hun handling.

–Over hele landet tvinges kommuner til å kutte i kollektivtilbudet. Siden 1986 har de statlige tilskuddene gått ned med 1,2 milliarder kroner. Ruter blir nedlagt, samtidig som prisene stiger. Resultatet blir en eksplosjon i bruk av bil. De to siste årene har veksten i veitrafikken vært like stor som det totale antall reisende som NSB frakter vært år, sier hun og fortsetter:

–Ungdom og studenter må læres til å reise kollektivt. Blir tilbudet bedre, skal vi love å reise med bussen resten av livet.

Langeland demonstrerte Fra podiet foran Stortinget fikk Elin Lerum Boasson i tale både Jan Tore Sanner (H), Valgerd Svarstad Haugland (KrF) og statssekretær Eirin Sund i Samferdselsdepartementet.

Ungdommen var for øvrig sterkt kritisk til hva politikerne serverte av løfter. De rundt 50 demonstrantene hadde plakater med påskriften "bla-bla-bla", som de viste fram hver gang politikerne kom med sine uttalelser. Blant dem som holdt plakaten høyest hevet var SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland.

Best respons av politikerne fikk Valgerd Svarstad Haugland som fortalte at KrF har programfestet halv pris på buss og tog for ungdom og studenter. KrF-lederen fant også plass til en aldri så liten overdrivelse:

–Da jeg var statsråd, brukte jeg buss i stedet for bil med sjåfør, sa hun før hun ble grepet av dårlig samvittighet:

–Iallfall om morgenen...

NTB