Vinden driver regnet mot Holmengrå fyr. Fukten presses inn gjennom sprekkene i ettergivende vinduer.

Inne er det kaldt. Fuktigheten blander seg med det rå klimaet, og soppen vokser. Malingen flasser på bygningen, og det er uklart hvor lenge taket holder tett.

— Dette er nok en av de dårligst vedlikeholdte fyrbygningene vi har i vår region, erkjenner Geir Egil Skaret.

Avdelingssjefen i Kystverkets havne- og farvannsavdeling har et problem. Det koster mye penger å renovere hele bygningen, penger som Skaret ikke har.

Forrige gang bygget ble renovert hadde han og Kystverket bare råd til å vedlikeholde deler av bygningen. Men nå kommer problemene tilbake. Det blir små vedlikehold denne gangen også, så om noen år må de samme tingene gjøres om igjen. Og slik skylles millionene ut med tidevannet.

Kjemper mot forfallet

Langs hele norskekysten står lignende eksempler på fyr til forfall. Kystverket bestilte i 2010 en kartlegging av vedlikeholdstilstanden for fyrbygningene og anleggene deres. Prislappen den gang: 443 millioner kroner. 61 av de millionene stammer fra her i regionen. De fordeles på blant annet 18 fyrtårn og seks fyrbygninger med lykt, samt 16 boliger.

Nå er avdelingssjefen og senioringeniør Terje Andreassen ute for å oppdatere kostnadsbildet. Hvor mye de vil måtte bruke på Holmengrå er foreløpig uvisst.

— Det er vanskelig å beregne. Det kommer helt an på hvor mye en vil gjøre. Dette fyret er ikke fredet, så vi er ikke pålagt å holde det i stand i samme grad som et vernet fyr. Så da stiller vi oss spørsmålet: skal vi vedlikeholde for én million, og så la det forfalle i flere år før vi bruker én ny million på det?

På spørsmål om hvorfor ikke staten bestemmer seg en gang for alle hva de vil med fyret, svarer Skaret følgende:

— For å si det sånn: Den beskjeden har vi etterlyst flere ganger. Hvilken strategi skal vi legge oss på når det gjelder fyrene langs kysten vår?

— Hva med å avhende dem?

— Avhending ble stoppet av nåværende regjering. Dessuten vurderes eventuelt salg til private som siste løsning. Vi ønsker å beholde disse tilgjengelige for allmennheten, sier Skaret.

Gylne planer

Holmengrå lever opp til navnet sitt denne formiddagen. Sammen med BT har Skaret latt seg piske i ansiktet av regnet på den vel 20 minutter lange turen i åpen båt fra Sævrøy kai i Austrheim. Fyret ligger mørkt og utilgjengelig til på den grå holmen, hvor det har stått tomt siden maskineriet erstattet fyrvokteren i 1986.

Etter en kort klatretur opp den ødelagte trappen, åpenbarer et fargespill seg på den grønne engmarken hvor fyret står. Mellom tiriltunge, strandnellik og ramsløk, spankulerer grågåsen og gjødsler floraen.

— Er det ikke magisk her, utbryter Odd Arne Blindheim.

Han er blitt med Kystverket på inspeksjonen av fyret. Blindheim har nemlig ambisjoner om å gjøre gull av grågåsmøkk.

Eksotisk sted

Selskapet hans Oceanordic AS ser for seg å arrangere en rekke utflukter og eventer til øyen, rettet mot firmaer og turistgrupper.

— Slike fyr som dette er veldig ettertraktet. Det blir en helt spesiell greie med kysthistorien. Den vanskelige tilgjengeligheten gjør dette ekstra eksklusivt, sier Blindheim, og legger til:

— Her oppe får man virkelig den "i midten av ingensteds"-følelsens.

Via Vidar Hop Skyssbåter har de allerede en avtale med myndighetene på Utvær fyr i Sognefjorden. Nå ønsker selskapet å se på mulighetene for å leie også dette fyret. Kystverket er ikke fremmed for ideen om en leiekontrakt med event-selskap som Oceanordic.

— Vi er absolutt interessert i å få til et samarbeid her. Det føler jeg ville vært en vinn-vinn-situasjon for begge partene, sier Skaret.

Men verken Blindheim eller andre er lystne på å jobbe dugnad for staten. Før en utleiekontrakt blir aktuelt, må fyrbygningen pusses opp. Og det er nok å ta av.

Samme visen

Andreassen går rundt med skjemaet sitt, og fyller ut. Vinduene begynner å bli dårligere og må tettes ordentlig. Taket ble bare midlertidig fikset sist, og må ordnes på nytt. Sopproblemene som ble oppdaget da en av vedlikeholdsarbeiderne ble syk for noen år siden, må også tas i neste runde. Foreløpig løsning var å isolere rommene som var hardest rammet.

Det hele vil koste minst fem millioner kroner. Sannsynligvis opp mot det dobbelte. Men som Skaret sier:

— Før vi har potensielle leietakere er vi ikke så lystne på å gjøre masse. Da er vi mest opptatt av å hindre videre forfall.

Frem til neste runde om noen år.

FORFALL: Holmengrå fyr utenfor Fedje er et eksempel på den omfattende mangelen på vedlikehold av offentlige bygg
Vegard Valde
TILSYN: Avdelingssjefen i Kystverkets havne- og farvannsavdeling, Geir Egil Skaret, er på inspeksjon. Han konstaterer at forfallet går sin gang, spørsmålet er hvor mye penger de skal bruke på å stagge det. Vinduer og tak er det de bruker mesteparten av midlene sine på.
Vegar Valde