I desember ble KrFs fylkesvaraordfører i Rogaland Jan Birger Medhaug anmeldt for en voldtekt som skulle ha skjedd ti år tidligere. Da dette ble kjent for partiet i juni, bestemte fylkeslaget i samråd med partileder Valgerd Svarstad Haugland at Medhaug skulle miste statusen som partiets fylkesordførerkandidat. Han beholdt likevel førsteplassen på listen.

Støtter Medhaug

Torsdag henla politiet saken etter bevisets stilling.

— Jeg har lyst til å understreke at en henleggelse ikke er en frifinnelse, sa Valgerd Svarstad Haugland til NRK fredag.

Verken hun eller fylkeslaget i Rogaland vil gi statusen som fylkesordførerkandidat tilbake til Medhaug.

Fire av KrFs andre fylkesordførere og fylkesvaraordførere reagerer kraftig på behandlingen av deres kollega.

— Medhaug bør få tilbake statusen som fylkesordførerkandidat, sier KrFs fylkesvaraordfører i Hordaland Torill Selsvold Nyborg.

Hun får støtte fra fylkesordførerne i begge Agder-fylkene, Thore Westermoen og Oddvar Skaiaa, og fylkesvaraordfører i Vestfold, Svein Christoffersen.

Alle de fire KrF-toppene BT har snakket med synes Valgerd Svarstad Hauglands uttalelse til NRK er underlig.

Tilbake som kandidat

— Vi har vært lojale frem til nå, vi har ventet på politiets avgjørelse. Men han er jo ikke dømt. Han er ikke mer skyldig enn noen av oss andre. Hvis en anklage er nok til at man kan skyve ut en kandidat som er enstemmig valgt, er det en enkel måte å skyve ut folk på, sier Selsvoll Nyborg.

Thore Westermoen i Vest-Agder KrF stiller seg også spørrende til KrF-lederen i denne saken.

— Jeg synes det er beklagelig at partiledelsen ikke nå sier at Medhaug er renvasket og klar som fylkesordførerkandidat. Det skulle bare mangle, sier han.

Hans kollega i Aust-Agder Oddvar Skaiaa er helt enig. Også han er undrende til Svarstad Hauglands påstand om at en henleggelse ikke er en frifinnelse.

- Svært uheldig

— Jeg synes hun har opptrådt veldig uheldig i denne saken. Inntrykket vi sitter igjen med er at partilederen klart tar standpunkt for den ene parten, og blir overdommer over rettsvesenet. Det synes jeg er svært uheldig, sier Skaiaa.

Også KrFs fylkesvaraordfører i Østfold Svein Christoffersen er kritisk til partiledelsens behandling av Medhaug.

— Jeg synes han er blitt litt tøft behandlet av partiet, sier han.

Også han mener Medhaug bør få tilbake statusen som fylkesordførerkandidat.

Alle de fire KrF-toppene presiserer at de bare kjenner saken fra mediene. Bergens Tidende kom lørdag kveld ikke i kontakt med Valgerd Svarstad Haugland.