De fem skandinavene skal ha vært godt fulle da episoden fant sted. De ble nær lynsjet av lokalbefolkningen, skriver Aftenposten.no.

Nordmennene var på ferie i Hurghada i Egypt, som fremdeles trekker norske turister, til tross for terroraksjoner i området og kraftige egyptiske reaksjoner mot karikaturtegningene.

Andre ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen ved den norske ambassaden i Kairo bekrefter overfor Aftenposten.no at gruppen ble arrestert.

De fem tok på seg «pilegrimsklær», barberte hodene sine og gikk ned til torget i sentrum av feriebyen, der det står en statue av en havfrue. Så skal de ha gått rundt statuen og sunget – «å Allah, vi adlyder deg».

Seansen fremsto som en parodi på de muslimske pilegrimenes vandring rundt den hellige bygningen Kaaba i Mekka.

Da skandinavene også begynte å kaste klærne, hadde egypterne fått nok. Ifølge en lokal politimann var politiet var nødt til å gripe inn for å beskytte mennene mot sinte egyptere.

De fem ble satt i varetekt, men de ble først ikke siktet for blasfemi. I stedet ble de bare anklaget for blottingen.

Sinte egyptere samlet seg onsdag kveld foran politistasjonen i protest og krevde å få snakke med mennene.

– Hadde de ikke blitt pågrepet, ville de trolig ha blitt lynsjet, sier islamolog Jan Hjärpe til svenske Aftonbladet.

Etter demonstrasjonen endret påtalemyndigheten i Hurghada anklagene fra blotting til blasfemi – noe som straffes hardt i Egypt. Den norske ambassaden i Egypt ser imidlertid lyst på utsiktene til å få nordmennene hjem.