• Kontantstøtten skal økes dersom regjeringen blir gjenvalgt, lover Kjell Magne Bondevik (KrF). Det er stikk i strid med LO-leder Gerd-Liv Vallas ønsker, som varsler at kampen mot kontantstøtten blir en av de viktigste sakene i årene som kommer.

Statsminister Kjell Magne Bondevik inviterte i går pressen til det tradisjonsrike sommertreffet på Citadelløya i den idylliske skjærgården utenfor Stavern.

Allerede på den korte båtturen ut til den lille øya startet Bondevik sjarmoffensiven.

— Jeg får vel gi fotografene det de vil ha, humret statsministeren før han gikk inn i styrehuset og tok fatt i roret. Fotografene fyrte løs mens kaptein Bondevik forsøkte å holde stø kurs.

— Aner vi en viss høyredreining nå?

— Nei, jeg håper å styre inn mot sentrum, jeg, parerte Bondevik.

Sommertreffet i Stavern markerer slutten på statsministerens ferie, og starten på en hektisk valgkamp.

— Jeg har hatt en god sommerferie, hvor jeg har tilbrakt mye tid på hytta utenfor Stavern, og noen dager i Molde. Det har vært mye sol og fotball og familie og venner, og det har gitt mye energi, smilte en solbrun statsminister.

Deretter gjøv han løs på en omfangsrik liste med løfter, som han lover å holde dersom regjeringen blir gjenvalgt. Familiepolitikken blir sentral.

Økt kontantstøtte

— Vi vil fortsette utbyggingen av barnehager, slik at det blir full dekning. Det er gode muligheter for det i løpet av 2006, sier Bondevik.

Deretter skal barnehageprisene reduseres, mens kontantstøtten skal økes.

I KrFs program heter det at kontantstøtten skal økes til 4500 kroner i måneden, og partileder Dagfinn Høybråten sa til Bergens Tidende tidligere denne uken at økningen skal være på plass innen 2009. Bondevik, derimot, ønsker ikke å tallfeste hvor stor økningen i kontantstøtten skal være.

— Vi vil arbeide for at det blir en betydelig økning, men jeg vil ikke på vegne av regjeringen gi noe tall på det, sier Bondevik.

Kamp for likestilling

Bondeviks utspill er neppe med på å dempe LO-leders Gerd-Liv Vallas innbitte motstand mot kontantstøtten. Under sin tale på AUF-leiren på Utøya i går varslet Valla at kampen mot kontantstøtten fortsetter med full kraft. Hennes fremste argument mot ordningen er at den motarbeider likestilling.

— Det viktigste for likestillingen er at kvinner blir økonomisk uavhengige. I dag er det flest kvinner som bruker kontantstøtteordningen, og avspises med deltidsarbeid. Dermed blir de økonomisk avhengige av mannen, og derfor er det så viktig å kjempe mot kontantstøtten, sa Valla under sitt innlegg på Utøya i går.

I kjølvannet av nedleggelsen av Union i Skien, signaliserte Valla at hun også vil vurdere om det kan innføres en plikt til å selge hvis man legger ned en bedrift som er lønnsom, dersom det finnes aktuelle kjøpere.

— Det vil være en sterk inngripen i private bedrifter, er Bondeviks umiddelbare reaksjon når han får referert Vallas utspill.

— Utover det kan jeg ikke kommentere dette på sparket, la han til, før han satte kursen mot land igjen.

— Nå er ferien over. Heretter blir det bare hardt politisk arbeid!