Pågripelsen skjedde på Schiphol lufthavn tirsdag kveld.

— Han var rolig da han ble arrestert i flyet, og satte seg ikke til motverge, sier Robert van Kapel, talsmann for det militære politiet (Marechaussee), til bt.no.

Promille på 0,85

Lisensen til flygeren er inndratt med umiddelbar virkning. En blodprøve viste at han hadde 0,85 i promille. Promillegrensen for flygere er 0,2 i Nederland.

Pågripelsen skjedde etter et anonymt tips.

— Vi fikk en anonym telefon om at vi burde sjekke flyet, sier van Kapel.

Flyet var på vei fra London til Amsterdam da alarmen gikk. Piloten ble geleidet ut på rullebanen av det militære politiet.

Saken etterforskes nå av det sivile politiet på flyplassen. Nordmannen vil bli stilt for retten i den nærmeste byen, Haarlem, i nær fremtid.

- Var bare observatør

Piloten er ansatt i det belgiske flyselskapet VLM Airlines, bekrefter selskapets pressetalsmann Catherine Stuyck. Han deltok ikke aktivt som flyger på den aktuelle ruten, sier hun.

— Jeg kan bekrefte at han var om bord som observatør i cockpiten, men det var kapteinen og annenpiloten som førte flyet, sier hun til bt.no.

Den norske piloten skulle kontrollere arbeidet til en av de andre pilotene, ifølge Stuyck. Slike kontroller skjer årlig.

— Han rørte ikke instrumentene, sier hun.

Nordmannen er nå suspendert fra selskapet med umiddelbar virkning. Det er ennå ikke avgjort om han vil miste jobben for godt.

— Saken skal etterforskes videre internt hos oss, sier pressetalsmannen.

VLM Airlines
Shirley de Jong / Wikipedia