Politiet i Drammen har pågrepet 23 personer som er mistenkt for å stå bak uroen og brannene på Lier ventemottak det siste døgnet.

Det foregår onsdag morgen etterslukking på mottaket, men bygningene er brent ned, opplyser politiet.

Ved 3-tiden var det 30 beboere og 30 polititjenestemenn igjen på mottaket. Politiet gjennomsøkte bagasjen til beboerne før de fikk lov til gå om bord i bussen. Flere av beboerne ble også ransaket. En time senere var 10-15 personer tatt inn til avhør. Noen av dem som ble tatt inn til avhør, ble påført strips på hendene. Ved 6-tiden opplyser politiet at 23 beboere på mottaket er pågrepet.

Truet med ødeleggelser før brannen Beboere ved ventemottaket utleverte et ark med skriftlige trusler om bråk hvis ikke krav om nytt bosted ble innfridd. Under møtet for å diskutere kravene, ble mottaket satt i brann.

Ved 18-tiden tirsdag kveld hørte politiet om muntlige trusler om bråk fra noen av beboerne på mottaket i Lier. Kravene var transport vekk fra stedet og et nytt sted å bo før klokken 24. Politiet økte derfor beredskapen ved mottaket, selv om stemningen da var ganske rolig på stedet.

— UDI kom klokken 23, og det ble planlagt et møte om hva kravene besto i. Så kom et ark med skriftlig trussel om mer bråk om ikke kravene ble innfridd, sa politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt på en pressekonferanse i Drammen onsdag formiddag.

Under det påfølgende møtet med tre representanter fra beboerne ble én av dem pågrepet på grunn av sin oppførsel.

— Da han ble pågrepet startet brannen i det første bygget. Like etter startet det to branner til, fortalte Fossen.

Store verdier tapt

Ifølge politiet var det ingenting som tilsa at det var dette som kom til å skje. Store verdier gikk tapt da de tre byggene brant ned til grunnen.

— Dette er en meget alvorlig hendelse. Mange mennesker var til stede og det er skremmende at noen kan sette andres og eget liv i fare på denne måten, sa politimesteren.

Brannene er etter all sannsynlighet påsatt og 23 personer, i hovedsak med kurdisk-irakisk bakgrunn, er pågrepet og sitter i arrest.

Det er ikke meldt om noen savnede, men ettersom det ikke var mulig å søke gjennom bygningene før de var overtent kan ikke politiet garantere at ingen befant seg der.