I løpet av tre år er livene til over 30 ungdommer blitt dokumentert. Dette har blitt til boken, utstillingen og TV-serien «Fra ungdommen». Første episode vises på BTTV torsdag kveld.

Alenemammaen, forbryteren, den nyfrelste, og rockegitaristen som jobber i et begravelsesbyrå. Historiene til ungdommene er mange, fremtidsutsiktene forskjellige.

Det var aldri meningen at prosjektet skulle bli så stort som det ble.

— Vi ønsket først og fremst å lage en dokumentar om ungdommen som opplevde 22. juli, men etter hvert ble det et generasjonsprosjekt, sier Martin Slottemo Lyngstad.

Dugnad

Han er en av tre i dokumentarselskapet Paragon Features som jobbet med prosjektet. De har intervjuet 35 ungdommer i seks forskjellige lokalsamfunn. Fra Karasjok i nord til Mandal i sør.

Prosjektet startet opp høsten 2011 og alt er gjort på dugnad, med økonomisk støtte fra Fritt Ord og Kulturrådet.

Under innspillingen bodde dokumentarskaperne i en gammel buss de hadde kjøpt for å kunne rulle fra lokalsamfunn til lokalsamfunn.

— Vi ble godt tatt imot, alt fra kommunen til folk på gaten, alle ville hjelpe oss. Vi så at ungdomsgenerasjonen som vokser opp i dag er opptatt av å dele og være ærlige, sier han.

15 episoder

Livene til 35 ungdommer har nå blitt en utstilling. 25 av livene har fått plass i en bok, 15 av dem kan du se som TV-serie på BTTV.

Lyngstad forteller at hver person har blitt fulgt over en periode på tre måneder. Det har vært strekt å komme tett på så mange skjebner.

— Da vi satt Hadsel i Vesterålen, en plass med 2000 innbyggere, lurte vi veldig på hva vi skulle lage. Vi brukte tre uker bare på å gå rundt og drikke kaffe, og fikk masse tips. Det endte opp med 15 gode alternativer. Fem av disse ble noen av de beste portrettene i hele prosjektet. Det finnes utrolig mange historier rundt omkring. Alle har noe spennende å fortelle om, sier han.