Til sammen 17 svaner som døde på middelhavsøya Sicilia, var smittet av H5N1-viruset, bekreftet et laboratorium i Padova i Nord-Italia lørdag. Gresk kringkasting meldte at tre døde svaner fra Thessaloniki nordøst i Hellas også hadde viruset.

– Vi må innse at det er fare for en pandemi av fugleinfluensa. Vi må også se i øynene at en slik pandemi kan få alvorlige økonomiske og finansielle følger, het det i en erklæring fra et møte mellom G8-landenes finansministere i Moskva lørdag.

Pandemi

G8 er en økonomisk samarbeidsorganisasjon med Russland, USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Japan. En pandemi, som organisasjonen nå mener kan stå for døren, er en epidemi som sprer seg på tvers av landegrensene.

EU-kommisjonen bekreftet lørdag at ville svaner som ble funnet døde i Bulgaria i uken som gikk, også var smittet av fugleinfluensaen. Tester utført ved et britisk laboratorium viste at svanene fra et område nær Bulgarias grense mot Romania hadde H5N1-viruset.

Foreløpig smitter dette viruset så vidt man vet bare mellom fugler og i enkelte tilfeller fra fugl til menneske. Men forskerne frykter at H5N1 skal mutere – endre seg – slik at det også kan smitte fra menneske til menneske, noe som vil gjøre faren for en epidemi akutt.

Afrika

Fugleinfluensaen har til nå krevd 80 menneskeliv i Asia, og onsdag denne uken kunngjorde Nigeria at viruset for første gang er dukket opp i Afrika. Smitten er konstatert på fire nigerianske fuglefarmer, og det er meldt om en rekke andre mulige tilfeller.

– Utbruddet i Nigeria bekrefter at andre afrikanske land også har grunn til å frykte sykdommen, sa Samuel Jutzi i FNs landbruksorganisasjon FAO. – Fugleinfluensaen har utviklet seg til en alvorlig internasjonal krise, fastslo han.

Nigeria er med sine vel 130 millioner innbyggere Afrikas mest folkerike land. Niger og andre naboland har innført forbud mot all import av fuglekjøtt fra Nigeria, der rundt 100.000 kyllinger i delstaten Kano nord i landet skal ha dødd etter at de ble H5N1-smittet.