Landbruksministeren er ikke akkurat kjent for å være noen pessimist eller hengehode, men han prøver så godt han kan nå i ferien å stålsette seg på det som er i vente.

Kampen om statsbudsjettet blir hardere enn noensinne, og han gir følgende prognose mens han studerer de mørke skyene som ligger over Ulvik og truer høyet som ligger til tørk:

-— Jeg tror at det er fifty-fifty prosent sjanse for at regjeringen sitter videre etter høstens oppgjør om budsjettet. Vi må være forberedt på at det kan gå mot en krise, for Carl I. Hagen har gått høyt opp på banen og krevd at vi bruker mye mer penger enn den såkalte handlingsregelen tilsier. Det kan vi ikke være med på, sier Lars Sponheim.

Sur tilværelse

Bergens Tidende får ham til å stanse traktoren med høyvenderen, og den travle feriebonden som kaver på for å sikre vinterfôr til seksti sauer innrømmer at han har godt av en pust i bakken. Han er betenkt etter at opposisjonspartiene i sak etter sak har dannet en bred allianse og forsuret tilværelsen for regjeringen. Sponheim hadde aldri forestilt seg at det ville skje.

— Det er mye denne våren som minner om det Thorbjørn Jagland opplevde da han kastet kortene etter valget i 1997. Det går en tålegrense for regjeringen, men den kan vi ikke varsle på forhånd, sier han. Et nytt kabinettspørsmål med tilhørende dramatikk henger med andre ord i luften.

Bondevik III?

ý Men de som innbiller seg at de skal få Bondevik med på et helt annet lag, må tro om igjen, for jeg er overbevist om at fellesskapet mellom dagens tre regjeringspartier vil overleve en eventuell regjeringskrise.

Jeg ser helt bort fra en ren Ap-regjering, likeså mye som jeg ser vekk fra at Frp blir invitert inn i en regjering sammen med oss. Dermed kan en regjeringskrise nå i høst mest sannsynlig bli avløst av en tredje Bondevik-regjering, fortsetter Sponheim mens han gnir seg langs skjeggstubbene.

Større nærhet sist?

Sponheim hevder fortsatt at samarbeidet glir godt i regjeringen. Men etter at han i fjor høst sa at han følte klaustrofobi ved å sitte i lag med Senterpartiet i den første Bondevik-regjeringen, gjør han seg nå følgende refleksjoner:

— Jeg sitter igjen med bare gode følelser etter samarbeidet med Anne Enger Lahnstein og hennes folk. Det som skiller denne og den forrige regjeringen, er at vi kom mer innpå hverandre sist. Høyrefolk er jo skikkelige og dannete, og de er dessuten forutsigbare, slik at jeg vet alltid hvor jeg har dem. Men i sentrumsregjeringen opplevde vi nok større nærhet.

— Er det blitt hardere tak innad i regjeringen?

— Ja, men det skjer på en ryddig måte.

— Er finansminister Per-Kristian Foss den hardeste neglen?

— Han er tøff i slagene, men en gjennomført politiker som søker etter gode treffpunkt der vi kan møtes.

Nøysomme venstrefolk

— KrF-folk er molefunkne og utilfreds?

— Fra mitt ståsted er jeg uenig i at KrF ikke har fått godt utbytte av samarbeidet. Men i forrige regjeringen hadde partiet én stor sak - kontantstøtten, mens det nå har så mange saker.

— Hvorfor er det ikke samme murringen i Venstre?

— Du vet, vi venstrefolk er kjent for å være nøysomme. Men i distriktspolitikken har det vært samme innvendinger hos oss som de vi finner i KrF, sier Lars Sponheim som neste uke skal fungere som statsminister. Uken deretter har familien greid å overtale ham til å bli med til Kypros.

NY REGJERING: Lars Sponheim er mentalt forberedt på regjeringskrise i høst. Men en krise kan fort ende med at Kjell Magne Bondevik må danne sin tredje regjering, antar han.
FOTO: TOR HØVIK