Et skrekkscenario er at tidligere norske spesialsoldater blir rekruttert til den paramilitære delen av den private sikkerhetsbransjen.

Opplysningene om paramilitære grupper er noe av det som har kommet frem under Oslo-politiets arbeid med den hemmelige etterretningsrapporten, som TV 2 skal ha fått tilgang til.

— Vi har sett en fremvekst av det vi nesten kan kalle en paramilitær gruppe, sa kriminalsjef og visepolitimester Hans Halvorsen under en pressekonferanse på Politihuset i Oslo i går.

Etterpå var han og visepolitimester Sveinung Sponheim ikke interessert i å fortelle så veldig mye mer om denne delen av den internasjonale sikkerhetsbransjen.

— De har en form for militær organisasjon. Noe annet er at vi snakker om tidligere soldater, sier Sponheim.

— Er tidligere norske soldater innblandet i dette?

— Vi kan si at det slik at militært personell i Norge er ettertraktet på grunn av sin kompetanse innen spesielle områder. Det er kjent fra før at de tilbys god lønn i det private næringslivet.

Forsvaret tok initiativet til politirapporten TV 2 nå sitter på. Ifølge seniortalsmann Petter Lindqvist i Forsvarsstaben skjedde det fordi de fikk informasjon om at personell i Forsvaret var i kontakt med sikkerhetsselskaper med tvilsomt rykte.

Lindquist vil ikke kommentere innholdet i politirapporten som TV 2 har lekket fra, men bekrefter at Forsvaret har bidratt til rapportens innhold med ønske om å få ryddet opp i bransjen.

Men Lindquist understreker en rekke av både politiets og forsvarets informanter er nå avslørt.

— En rekke navngitte informanter omtalt i rapporten er nå kompromittert og kommer i fare når innholdet kommer på avveie.

Oslo-politiet har anmeldt lekkasjen av den hemmelige rapporten til Spesialenheten for politisaker.

Aftenposten/Bergens Tidende

I tillegg til Odin Forvaltning var det medlemmer av Kværner-styret, rådgivningsselskapet ProCorp som jobbet for den daværende russiske oligarken Mikhail Khodorkovskijs selskap Yukos, og til slutt Yukos selv.

Ingen av dem klarte noen gang å få bekreftet sine mistanker, men flere av aktørene trodde russiske interesser, kanskje endog det russiske sikkerhetspolitiet, sto bak.

— Ja, vi trodde jo det da, men alt er jo åpent nå, sier Rolf Utgård, som var ansattevalgt styremedlem i Kværner høsten 2001. Han hørte den gangen det han oppfattet som mistenkelige lyder i telefonen.

Aftenposten/Bergens Tidende