Faren for nye skred er så definitivt ikke over, og Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) må nå sette inn hastetiltak for å begrense skadene ved Esp på Byneset i Trondheim, skriver adressa.no.

Den lokale redningsstaben i Trondheim hadde et møte på ettermiddagen i dag, og der ble det kjent at skredmasser har dannet en demning i en sidedal. Dersom demningen brister vil det kunne bidra til et nytt skred.

— Vi ser såpass alvorlig på dette at vi går inn med hastetiltak fra i morgen av. Vi må legge 300 meter med steinforbygging for å beskytte leira mot trykkforandring og utvasking, sier regionsjef Kari Øvrelid ved NVE til adressa.no.

Det var klokken 10.30 at de første meldingene om skred kom inn til politiet på første nyttårsdag.

Må sikre området for arbeiderne

Før de kan sette i gang med hastetiltaket, må de borre for å sikre at de som skal jobbe der ikke utløser flere skred. De må også vite hvor stabil leiren er.

— Dessuten trenger vi dagslys, maskiner og steinmasse. Det er egentlig utrolig at vi kan begynne allerede i morgen, sier Øvrelid.

Mandag formiddag har fagfolk, politi og kommune vært på befaring på skredstedet. Etter befaringen kunne Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anslå at skredkanten er mellom ti og 15 meter høy. Om lag 350.000 kubikkmeter har rast ut.

— Det er vanlig at det dannes slike demninger, og ved et skred så er det store masser som beveger seg nedover. Når de stivner så legger de nye massene seg bak, og det blir demninger. Det er ikke sikkert at demningen bryter, men det er også vann der, og det vil uansett flyte over, sier hun.

Førsteprioritet er å få fylt på med stein, og så skal det borres flere hull rundt gårdene og boligene til de som er evakuert, slik at man får undersøkt kvikkleiren.

— Det kan skje ytterligere skred, og det vil være minst to uker før noen får flytte tilbake av de som bor nærmest raskanten, sier Øvrelid.

40 er fortsatt evakuert

Det er fortsatt 40 som er evakuert fra 12 husstander, og i kveld er det ingen som får flytte tilbake. I løpet av morgendagen vil trolig de aller fleste ha fått vært en tur innom huset sitt for å hente medisiner, klær og kjæledyr.

— De får kun ta med seg det aller viktigste, sier regionsjefen.

Det er flere gårder i området, og noen har måttet forlate husdyr. I 16.30-tiden opplyste Sivilforsvaret til Øvrelid at de siste husdyrene i det rasutsatte området ble fraktet vekk. Syv katter ble hentet ut av området i dag.

Nå er det ingen husdyr som står uten tilsyn, bortsett fra et kyllingfjøs der det finnes automatisk fôring. Kyr- og hesteeierne som ble evakuert er blant de som har fått komme tilbake til gårdene sine.

Tirsdag klokken ni får NVE inn Trondheim kommunes borrerigg for å ta prøver rundt skredgropen. Etter hvert som borreprøvene blir vurdert, vil situasjonen for hver enkelt bolig bli avklart - hvorvidt det vil være forsvarlig å flytte tilbake eller ikke.