Etter at mørket har senket seg over byen på kvelden, hjemsøkes stadig flere av vold, ran og tyverier. Mange er blitt angrepet med granater i sine egne hjem.

— Byen har ingen gatelys. Ingen politifolk er utplassert i Mogadishu. Hvis du ikke har kommet deg hjem til klokka seks, kan du ikke unngå kriminalitet, sier studenten Amina Salat til nyhetsbyrået AFP.

Den spente situasjonen er blitt fulgt av et prishopp på våpen på Bakara-markedet, til tross for et salgsrush i forbindelse med myndighetenes tre dager lange våpenamnesti i forrige uke.

Frykten for lovløse tilstander er også forsterket av at krigsherrene Musa Sudi Yalahow og Mohamed Qanyare Afrah er blitt observert i byen. Disse ble i sin tid drevet på flukt av islamistene som tok kontrollen i byen i sommer.

Etiopisk nærvær Samtidig viser beboere i hovedstaden sterk misnøye med de etiopiske soldatene som har inntatt byen sammen med somaliske regjeringsstyrker etter at islamistene ble drevet på flukt.

Blant annet er det blitt arrangert demonstrasjoner i protest mot det etiopiske nærværet.

— Det er bittert når din historiske erkefiende får jobben med å sikre din hovedstad, sier beboeren Abdullahi sjeik Ahmed til AFP.

Onsdag gikk væpnede menn til angrep mot en patrulje med etiopiske soldater. En rakett ble skutt mot patruljen, men bommet og traff isteden en tilfeldig forbipasserende kvinne, sier øyenvitner.

Minst ti personer, deriblant ni sivile, er drept i Mogadishu siden regjeringsstyrkene gikk inn byen 28. desember i fjor.

Flyangrep fra USA I Sør-Somalia meldte landsbyboere onsdag morgen om nye amerikanske flyangrep. Ifølge en kilde i den somaliske overgangsregjeringen fant angrepene sted i områdene rundt kystbyen Ras Kamboni like ved grensen til Kenya.

Men en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at han kun kjenner til at det er gjennomført ett flyangrep i Somalia. Pentagon bekreftet tirsdag at USA hadde gjennomført luftangrep mot mål i Sør-Somalia dagen før.

Både Somalias president Abdullahi Yusuf og Storbritannias statsminister Tony Blair har tatt amerikanerne i forsvar, men flyangrepene er blitt kritisert av blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EU, Frankrike, Italia og Egypt.

Den arabiske liga sier at USAs angrep i Somalia har krevd mange uskyldige, sivile ofre, og krever at USA avstår fra denne typen angrep.

Målet for mandagens flyangrep skal ha vært tre al-Qaida-topper som er mistenkt for å stå bak terrorangrepene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998.

FBI-ettersøkt En av de tre, Fazul Abdullah Mohammed (32), ble drept i angrepet, opplyser en somalisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP. Mohammed, som er fra Komorene, har i flere år vært en av FBIs mest ettersøkte menn.

Han er mistenkt for å ha planlagt angrepene mot ambassadene hvor 225 personer ble drept, og anklages også for å ha planlagt et bilbombeangrep mot et hotell i Kenya i 2002. Ti kenyanere og tre israelere ble drept i eksplosjonen.

Omtrent samtidig ble et israelsk passasjerfly forsøkt skutt ned, og også her skal Mohammed ha vært innblandet.

USA-eksperter har vanskelig for å få tak på hva USA egentlig vil på Afrikas Horn. Er det snakk om bare en avgrenset aksjon for å få has på de angivelige al-Qaida-medlemmene, eller er det ledd i en større strategisk plan?

— Afrika er på vei opp i amerikansk tenkning og får stadig større strategisk betydning for myndighetene i Washington, sier Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NTB.

KAOSKONTROLL: Somalisk politi prøver å holde orden i Mogadishus gater.
SHABELLE MEDIA