Torsdag gikk Stortinget inn for at regjeringen bør se nærmere på muligheten for å innføre krav om økonomisk garanti for turister som søker visum til Norge.

— Utredninger koster penger, og dette synes jeg virkelig er bortkastet at regjeringen bruker tid og penger på, mener Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen, som også står på 3. plass på Hordaland Venstres liste til valget.

- For strengt

I dag kreves det at søkere i visumpliktige land blant annet må kunne fremlegge en invitasjon fra Norge, pluss dokumentasjon om at personen har penger til opphold, og reisen frem og tilbake.

— Dagens regelverk er for strengt. Dersom det foretas ytterligere innskjerpinger, vil det hindre enda flere i å kunne komme hit på besøk, mener Michelsen.

Det er stortingsrepresentant Jan Simonsen som står bak forslaget om å kreve bankgaranti. Han bygger forslaget på en dansk ordning, som går ut på at vedkommende som inviterer må kunne stille en bankgaranti på 50.000 kroner. Reiser ikke turisten tilbake til hjemlandet, vil garantisten miste pengene.

Simonsen foreslår å senke beløpet, men mener likevel at en slik ordning vil forhindre at turister søker om asyl.

— Det er i stor grad ungdom som reiser ut i verden, enten som turister eller studenter, og dermed blir rammet. Jeg har selv studert et år i Uganda, og får denne helgen en venninne og hennes barn på besøk fra Uganda, forteller Michelsen.

Denne gangen har familien hans garantert for gjestene under oppholdet.

— Dersom jeg måtte ha stilt en bankgaranti på 20.000 eller 30.000 kroner, ville jeg aldri kunne ha invitert dem hit.